Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bu tip ameliyatlarda hedef; 'normal yaşama dönüştür'. Eğer hasta normal yaşamına bir türlü dönemiyorsa, mutlaka teşhiste veya tedavide bir eksiklik vardır. O yüzden, hastanın durumu yeniden değerlendirilmeli. Hasta, yapılacak ikinci bir ameliyatla normal yaşama dönebilir. Eğer füzyon ameliyatı yerine bel fıtığı ameliyatı yapılmışsa, füzyon ameliyatı yapılarak hasta iyileştirilebilir. İkinci ameliyatlar her zaman daha zor ameliyatlardır. Bu teşhislerle ikinci, üçünçü ve 12. kez ameliyat olan hastalar var. 'Fıtık tekrarı' olarak nitelendirilen hastalar bulunuyor. Fıtık ameliyatı hekimlerin kolayına gelen bir ameliyattır, yarım saatte biter. Füzyon ameliyatı ise bir saat, bazen iki saat sürer. Kanlı bir ameliyattır.

* Ameliyat kararı ne zaman verilebilir?

Öncelikle kişiye ilaç tedavisi uygulanır ve istirahat verilir. Ardından fizik tedavi ve egzersiz programları uygulanır. Eğer hasta tüm bunlara rağmen normal yaşamına dönemiyorsa, ameliyat olması gerekebilir. 30 yaşında bir hastadan beklediğimizle, 60 yaşındaki hastadan beklediğimiz çok farklıdır. Hastanın sinirlerinin geçtiği kanallar tamamen tıkanmışsa ona fizik tedavi, ilaç ya da istirahat fayda etmez. O zaman atılması gereken ilk adım ameliyattır. Cerrahide iki önemli kriter var. Bunlardan bir tanesi ilerleyici kuvvet kaybı olmadır. İkincisi de idrar ve büyük abdest tutamama. Bunlar varsa mutlaka cerrahi müdahale gerektirir. Tüm dünyada yapılan ameliyatların yüzde 95'i ağrı nedeniyle yapılıyor. Sadece yüzde 4'ü kuvvet kaybı, yüzde biri de idrar tutamama nedeniyle yapılır.

* Felç riski var mı?

Bel bölgesinde omurilik yok. Omurilik insanın birinci bel omuru hizasında biter. Dolayısıyla bunların hem oluşmasında, hem de ameliyatlarında bir felç ya da yatalak olma riski yoktur. Buradan çıkan sinirlerin herbirinin ayrı bir fonksiyonu var. Kimi kalçayı, kimi dizi, kimi de kalçanın hareketlerini kontrol ediyor. Bu sinirlerden herhangi birinin bozulması, fonksiyon yaptığı yerde sorun yaratıyor. Örneğin kişinin ayağında ya da dizini tutmasında bir sorun olabilir. Ameliyata bağlı bu sorunun oluşma riski yüzde birin altındadır ve geri dönüşü vardır.