Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Omurganızın zarar görmesini ve kalıcı hasarlara maruz kalmasını istemiyorsanız bunlara dikkat etmelisiniz:

* Son bir yıldır sırta masaj yapan ve ortası hareketli özel yataklar üretildi. Bunlar omurgaya çok zararlı. Böyle bir yatak gerçekten olsaydı, zaten hastanelerin fizik tedavi bölümlerinde bulunurdu.

* Bizim berberlerimizin 'boyun kütürdetme' diye bir alışkanlıkları var. Berbere gittiğinizde berber kalfası ya da çırağı omzunuzu ovmaya başlar. Bunların hepsi kıkırdakları ve eklemleri zorlayan ve kireçlenmeyi hızlandırıcı faktörlerdir. Böyle bir şeye ihtiyaç hissediyorsanız, kütürdetme yerine, omuzlarınızı ve boynunuzu sıcak suyla gevşetmeyi deneyin.

AĞIRLIK KALDIRMAYIN
* Masaj, uygulamayı bilmeyen bilinçsiz ellerde çok zararlıdır. Hamamlardaki hareketler boynunuzun kırılmasına yol açabilir. Masaj, sertifikalı masörler tarafından yapılmalıdır.

* Eğilerek değil, oturarak iş yapma alışkanlığı edinmek gerekir. Çamaşır makinesini eğilirek değil, oturarak boşaltın. Mutfakta tezgahın altına eğilmeyin. Çocukları kucağınıza alırken bile eğilmeyin.

* Beş kiloluk bir karpuzu eğilerek kaldırmanız büyük problemlere yol açabilir. Bir kiloluk bir cismi bile eğilerek kaldırmayın. Bir bardak kırıldığında, cam kırıklarını oturarak süpürün. Bu küçük ayrıntılar ileride ameliyat olmanızı gerektirecek durumlara yol açabilir.

YÜZÜN YA DA KOŞUN
* Fazla spor sağlığa zararlıdır. Özellikle gün boyu spor salonlarında ağırlıklarla ileri derecede çalışanlarda, genç yaşlarda büyük omurga problemleri oluştuğunu görüyoruz.

* 40'lı yaşlardan sonra üç spor öneriyoruz. Bunlar yürüyüş, hafif koşma ve yüzme. Yüzme bilmeyenler için suda yürüme de etkili bir spordur. Omzunuza kadar olan suda yürüyün. Bu kaslarınızı çalıştırır ve omurgaya çok faydalıdır.

* Omurga soğuğu sevmez. Kışın havaların soğuması, yazın ise klimalı ortamlarda kalmak kaslarda spazma neden olabilir.

* Ağrı olduğu dönemlerde de sıcak bir küvet ağrıyı geçirmede çok etkilidir. Sıcak su boyun, sırt ve omuz ağrılarına ilaç gibi gelmektedir.