Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
* Omurilik felçli hastaların hayatları bitme noktasına geliyor. Geçtiğimiz günlerde omurilik felçli bir hasta ötenazi talebinde bulunarak, bir gazeteye manşet oldu. Bu hastalar için umut var mı?
Şu anda tüm dünya üzerinde omurilik felçli hastalar için kabul görmüş, bilimsel olarak ispatlanmış bir tedavi yöntemi yok. Hastalık ilk oluştuğu anda bir şey yapılabilir mi diye büyük çalışmalar yapılıyor. NASCIS diye bir çalışma var. Dünyanın en büyük omurilik çalışması. Bu çalışma üç kez yapıldı. İlkinde tedavi için verilecek hiçbir ilacın olmadığı söylendi. İkincisinde ilk 24 saat içinde verilecek kortizonun faydalı olduğu anlaşıldı ve bu tüm dünyada bu uygulanır hale geldi. Ancak üçüncü çalışma bunun bir faydası olmadığını gösterdi. O yüzden dünya üzerinde omurilik yaralanmalarında yapılacak hiçbir şeyin olmadığı görülüyor. Biz hala kortizon veriyoruz çünkü verecek başka bir şey yok. Cerrahi açıdan müdahalenin erken ya da geç yapılması arasında da bir fark bulunamadı. Ama ben yine de erken cerrahi yapıp, kortizon veriyorum çünkü elimizde başka hiçbir şey yok.


OMURİLİK FELÇLİLERİ ÇOCUKLARI UYARIYOR
Felç olmak anlık bir olay. Bu yüzden dünyada 'think first' diye bir hareket başladı. Özellikle okul çağı çocuklarına yönelik bu çalışmada, omurilik yaralanmalarını engelleyici tedbirler anlatılıyor. Çalışmaları düzenleyen omurilik felçlilerinin başlarından geçenleri anlatmaları, doktorların uyarılarından daha etkili oluyor.