kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mayıs 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Organ bağışı için izin şartı olmasın'

Şenol ATEŞ - ANKARA
04.05.2009
Böbrek nakli için 'acil' listesinde bulunan CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan'dan, 1 milyon kişiye umut olabilecek yasa teklifi: Organ bağışı izne tabi olmasın. Aksine beyan olmadıkça, beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organlarının alınmasında rıza alınmasın..
Türkiye'de sayısı 1 milyonu bulan organ nakli bekleyen kişilere yeni umut... Kendisi de 'acil' listesinde böbrek bekleyen CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Meclis Başkanlığı'na verdiği kanun teklifinde, izine bağlı organ bağışıyla ilgili düzenlemenin "Aksine beyan olmadıkça, beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organlarının alınmasında vasiyet ve rıza alınmaz" diye değiştirilmesini önerdi. Yaklaşık 1 yıl önce böbrek yetmezliği hastalığına yakalanan CHP Milletvekili Tacidar Seyhan hastalığıyla gündeme gelmek istemediği için, durumunu herkesten gizledi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bile, Seyhan'ın hastalığını 29 Mart seçimleri öncesinde Adana'ya gittiğinde öğrendi. İki böbreği de iflas eden Seyhan, haftanın 4 günü diyalize giriyor. 9 aydır da böbrek nakli bekliyor. Hastalık sürecinde organ bağışı sıkıntısını çok yakından tanıyan milletvekili, hastaların da yoğun talebi sonucu konuyu meclis gündemine taşıdı.

YANLIŞ ANLAŞILMAKTAN KORKTU
Hastalığına rağmen Meclis'te komisyon ve genel kurul görevlerini ihmal etmeyen Tacidar Seyhan, kendisi de hasta olduğu için bu teklifi verdiği sanılmasın diye uzun süre tereddüt etmiş önce. Ancak sonra bunu bir görev olarak görüp teklif verdiğini anlatıyor: "İlk böbreklerimi kaybettiğimde bir süre psikolojik adaptasyon yaşadım. Kendimi yalnız ve talihsiz hissediyordum. Ancak devlet olanaklarından yararlanamayan, tanıdıkları olmayan çocukları görünce kendimi unuttum. Hastaneye her gittiğimde o insanları gördüm. Makine ile 7 aylıkken tanışıp şimdi 19 yaşında olanları gördüm ve bir sorumluluğum olduğunu anladım. Bu konuyu din eksenine oturtmadan ele almalıyız. Bir sürü insanın eli kolu bağlı, ölümü bekliyorlar. Bu bir kamu sorumluluğudur ve bu sorumluluğu yerine getirmek lazım."

İŞTE TEKLİFİN GEREKÇELERİ...
Teklifin gerekçesinde ise şu ifadeler yer alıyor:

1 MİLYON İNSAN BEKLİYOR: Türkiye'de yaşayan ve böbrek nakli bekleyen 70 bin civarında hasta var. Bu grubun üzerine karaciğer, akciğer ve retina yetmezliğini de eklediğimizde organ nakline ihtiyacı olan insanların sayısı 1 milyonu aşmaktadır.

İRAN'DA BİLE VAR: İran'da, Rusya'da ve birçok gelişmiş Avrupa ülkesi ile Amerika'da organ bağışı konusunda teklif edilen kanun yönünde düzenlemeler var.

SAĞLIKLI YAŞAMA DÖNDÜRÜR: Bu yasalar sayesinde binlerce çocuk, genç ve düşkün ilgili ülkelerde sağlıklı yaşama kavuşmuştur. Felsefesinde insan ve insan sağlığı olan Türkiye Cumhuriyeti'nin insan merkezli bir düzenlemeye ihtiyacı vardır.