kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mayıs 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

MİT stratejik kurumları casusluğa karşı eğitti

ANKARA
03.05.2009
Yabancı ülkelerin gizli servislerinin faaliyetlerini engellemek isteyen MİT, Başbakanlık, Dışişleri, Enerji Bakanlığı, Aselsan, Havelsan, TAİ, BOTAŞ-TPAO gibi kurumların üst düzey yöneticilerine eğitim verdi..
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), yabancı ülkelerin gizli servislerinin Türkiye'deki faaliyetlerini önlemek amacıyla, stratejik öneme sahip kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticilerine istihbarata karşı koyma eğitimi verdi. Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Aselsan, Havelsan, TAI, BOTAŞ ve TPAO gibi kurumların üst düzey yöneticilerini casusluk konusunda bilgilendiren MİT, özellikle "ortam dinlemesi" konusunda uyarılarda bulundu. Pasif Karşı Koyma adı verilen brifingde; özellikle ortam dinlemesinin üzerinde duruldu. Bürokratlara, gerçek operasyonlarda çekilen görüntüler izlettirildi ve dinlemelerin nasıl yapıldığı anlatıldı. "Böcek" adı verilen vericilerin yanı sıra; ortam dinlemesinde kullanılan diğer cihazlar tanıtıldı. Cep telefonlarının basit bir programla vericiye dönüştüğü belirtilerek, telefondan yapılan ortam dinlemesini uygulamalı olarak gösterildi. MİT uzmanları bilgisayarlar konusunda ise, "Silinen tüm bilgilerin geri getirilmesi mümkündür. Buna en iyi örnek, Mustafa Balbay'ın 'Silmiştim' dediği günlüklerin geri çağrılmasıdır" örneğini verdi.

MERKEL'İN BİLGİSAYARI
Brifingde; uluslararası casusluk faaliyetlerinden örnekler de verildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dizüstü bilgisayarına kapalıyken girilerek bilgilerin kopyalandığı ve bu olaydan Çin'in sorumlu tutulduğu belirtildi. En çarpıcı örnek ise bir körfez ülkesinin, 6 milyar dolarlık yolcu uçağı alımı ihalesi oldu. Amerikan Boeing ile Fransız-Alman ortaklığı olan Airbus'un girdiği ihalede söz konusu körfez ülkesinin prensi; CIA tarafından izlendi ve Airbus'tan rüşvet alırken görüntüleri kaydedildi. Bu görüntüler, eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından körfez ülkesinin kralına gönderildi ve ihale Boeing'e verildi.