kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
51 yaşındaki eski manken Ines, Jean Paul Gaultier defilesinin yıldızıydı.

Yaş haddinden gençleşiyoruz

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
17.04.2009
Jenerasyon kayması, 50'li ve 60'lı yaşları 'genç'ten sayıyor artık. 'Geçmişi olan' kadınlar ön plana daha çok çıkıyor; birçok sektör de yaşlanmayan bu yeni nesli fark ediyor..
Geçen hafta Mehmet Tez'e verdiği röportajda şöyle demiş Teoman: "Benim asıl derdim yaşlanamamak. Yani daha olgun bi herif olup hayat tarzını değiştirmen gerekiyor. Ama 20 yaşında nasılsam, hâlâ aynı şeyleri istiyorum..." Genç hissetmenin anlaşılamayacak bir tarafı yok oysa.
Hem Teoman 'sadece' 42 yaşındaymış.
Yaşlılığı düşünmek için 'genç' yani! Çünkü yeni dünya düzeninde, 30'lar orta yaştan sayılmadığı gibi, 40'lar da yolun yarısı olarak kabul görmüyor.
Tıp bir yandan, teknoloji diğer yandan; konfor artıyor, ömür uzuyor.
50'sinde, 60'ında da yepyeni başlangıçlar yapabiliyor insan. 53 yaşındaki avukat arkadaşım Joanna meslek değiştirmeye karar veriyor mesela; gazetecilik kurslarına başlıyor. Millet eskiden 60'larında emekli olup köşesine çekilirdi. Şimdi ise zamanında tamamlayamadıkları mastır'larını yapmaya, okula dönüyorlar. Peki ya son Youtube sansasyonuna ne demeli? Britain's Got Talent yarışmasında muhteşem sesiyle herkesi büyüleyen 47 yaşındaki kadına? Popüler kültür de bu jenerasyon kaymasının farkında.
'40'ından Sonra Bir Erkekle Tanışmanın Yolları', '40'lı Yaşlarda Mükemmel Görünün' son zamanlarda çok satanlar raflarını işgal eden bazı başlıklar. Feel Fab at 50'nin yazarı (50'nizde Harika Hissedin) Sue Donnely de kendisini bu yaş grubuna adamış. Biraz imaj danışmanlığı, biraz yaşam koçluğu yapıyor. Unutmadan; 1960'ların efsanevi sıska mankeni Twiggy de akıma ayak uydurmuş.
Birleşik Krallık'ta yeni çıkan kitabının adı, 40'tan Sonra Harika Görünme ve Hissetme Rehberi.

MODA SEKTÖRÜ ONAYLADI
Değişimi onaylayan en yüksek merci ise, moda.
50'lik Madonna, hâlâ ilanların aranan yüzü.
Hem de vücudunu cesurca sergileyerek. Mango'nun geçen sezonki mankeni Lauren Hutton'dı; çünkü 'yeni 64'lükler' rahatlıkla Mango'dan giyinebiliyordu. Marks&Spencer'ın Portfolio adlı koleksiyonu ise tamamen 45 yaş üzeri 'genç kadınlar' için hazırlanmış.
Estetik takıntılı Karl Lagerfeld bile Chanel'in yeni ilanlarında Jerry Hall'u kullanmaktan çekinmedi. Sonra da Oscar Wilde'ın "Geleceği olan erkekleri ve geçmişi olan kadınları severim," sözlerini hatırlattı. Jean Paul Gaultier, daha da ileri gitti; haute couture defilesine, bugün 51 yaşında olan eski Fransız top model Ines'i çıkardı.
Estetik değerlerle yönetilen bir sektör bile kucak açtıysa 'yaşlanmayan' yeni jenerasyonlara, popüler kültürün daha nice örneklerine hazır olun.
Ne de olsa bu yaşlar insanın kendisini iyi tanıdığı ve en barışık olduğu, geçmişe kıyasla ekonomik olarak da daha rahat olduğu yaşlar. Bu rahatlığı yeni yeni keşfeden sektörler de gereğini yapacaktır elbette!
Haberin fotoğrafları