kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Turuncu devrimcilere mavi uyarı

Murat KARPUZ - KIEV
11.04.2009
2004'teki Batı yanlısı Turuncu devrimin Ukrayna'da estirdiği rüzgârı küresel kriz tersine çevirdi. 5 yıl sonra bugün aynı meydanda Rus yanlısı binlerce muhalif bu kez Yanukoviç'in mavi hareketini destekliyor..
Küresel mali krizin milyonlarca kişiyi işsiz bıraktığı, onlarca fabrikaya kilit vurduğu Ukrayna'da 2004'teki batı yanlısı Turuncu Devrim'in mimarları için rüzgârlar tersten esmeye başladı. Turuncu devrim için taraftarlarını döktükleri sokaklarda şimdi Rus yanlısı rakiplerinin 'mavi bayrakları' dalgalanıyor, devrim çığlıkları yükseliyor. Bu eski SSCB ülkesinin başkenti Kiev'de Bölgeler Partisi lideri Victor Yanukoviç'in başlattığı muhalif hareketin nabzını miting alanında tuttuk.

"MAYIS'TA 500 BİN OLACAĞIZ"
50 bin göstericinin toplandığı Bağımsızlık Meydanı'nda toplanan göstericilerin sloganı "Krize Son, Hükümet İstifa." Öfkeleri, Turuncu Devrim'in eski dostları ancak koltuk kavgasının taze düşmanları Cumhurbaşkanı Victor Yuşçenko ve Başbakan Yulya Timoşenko... Rus yanlısı devrim için seçtikleri renk ise Mavi... Alanda konuştuğumuz eylem liderlerinden Sasha Pampirov "1 Mayıs'ta 500 bin kişiyi toplayacağız. Ülkeyi krize sokup sonra Batı'ya satanları kovacağız" diyor. Bölgeler Partisi'nden bir yetkilisi ise "Gerekirse doğu bölgelerini Rusya'ya ilhak ederiz. İstemeyen defolup Batı'ya gider" cevabını veriyor.

'YUŞÇENKO ÖLDÜ' ESPRİSİ
Kalabalık içinde kahkahalarla gülen bir grup son günlerde halk arasında yayılan bir şakayı benimle paylaşıyor: "Yuşçenko Viagra alıp kalpten ölmüş, Timoşenko felç olmuş." Kapanan bir metal fabrikasından atıldığını söyleyen işsiz bir Ukraynalı ise "Timoşenko Ukraynalı bile değil. Babası Ermeni, annesi Litvanyalı. O kadın var ya kadın değil aslında. Kadın kılığına girmiş bir şeytan. Fabrikaların yüzde 80'ine kilit vuruldu.O hâlâ AB'nin peşinde" diye çatıyor. Çığlık atan Ukraynalı bir kıza "AB hayalin yok mu" diye sorduğumda ise cevabı belki de güzellikleri dünyaca ünlü sessiz hemcinslerinin sesi oluyor: "AB'ye girelim de bizi seks turizminin başkenti mi yapsınlar. Öteki eski sovyet ülkeleri girdi de ne oldu..."
Haberin fotoğrafları