kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Haftanın Konumu... Karabük'te oynanan 2009 Türkiye Şampiyonası'nda birçok önemli isim yok, ama Mustafa Yılmaz ve Burak Fırat gibi gençler var. Burak Fırat ilk turda Fethi Apaydın'ın 10...e5?? hamlesini 11.Ae5 ile cezalandırdı ve şampiyonaya jet hızıyla başladı.

Nerede kalmıştık?

ÖZGÜR AKMAN
28.03.2009
Ülkemizde yetenekli oyuncularla dolu bir genç satranççılar kuşağı var; ama açıkçası satrancı yaşayan, zihinsel bariyerleri sağlıklı şekilde aşmış bir genç de yoktu içlerinde. Geçen yıl Moskova'daki Aeroflot Açık'ta Mustafa Yılmaz'ı yakından izleyene kadar böyle düşünüyordum. Oyunların ardından hamleleri hiç üşenmeden detaylı yorumlarla, büyük ciddiyet, heyecan ve satranç bilgisini gösteren terimlerle sergileyen Yılmaz, odasına geçince de o ara devam eden önemli turnuvaların maçlarını dikkatle inceleyerek zaman geçiriyordu.

BAŞARI İÇİN SPOR ŞART
Mustafa Yılmaz, korkusuz oyun tarzı ve kendine güveniyle yükselişini sürdürerek, Türkiye'ninkiler dahil birkaç büyükustayı yenmeyi başardı. 16 Yaş Avrupa yedinciliğinin ardından Satranç Olimpiyatı'nda da A Milli olup iyi sonuçlar aldı. "Acaba yükselişi 2009'da yavaşlar mı?" diye düşünenleri de geçen hafta Karadağ'ın Budva kentinde tamamlanan Avrupa Şampiyonası'nda utandırdı. 11 turda dokuz büyükustayla karşılaşmasına rağmen altı puan toplayan genç yıldız, uluslararası usta normlarını tamamlayarak mesaj verdi: "Nerede kalmıştık?"
Geçen hafta İş Bankası Atatürk Kadın Ustalar'ın sonuçlarına göz gezdirmiştik. Bu hafta da temsilcimiz Betül Cemre Yıldız'ın sonucuna 2008'deki turnuvayı da hatırlayarak değerlendirelim. Betül, 2008'de, dokuz oyunda iki buçuk puan topladı ve 2324 performans gösterdi. Turnuvada iki büyükustanın yanında bayan satrancının Olimpus'u olan 2500 reytingin üzerinde dört oyuncu vardı. Betül Cemre Yıldız bu yıl da 11 turda iki puan toplayıp 2243 performansla oynadı; ama turnuva daha güçlüydü. Yıldız'ın 2500'ün üzerinde reytingi olan ve büyükusta unvanı bulunan yedi rakibi vardı. İzmirli yıldız, turnuvanın birincisi Humpy Koneru'ya karşı beraberliği kurtararak hoş bir sürpriz yaptı. Dünya şampiyonası çeyrek finalisti Shen Yang'ı yense de Zeynab Mamedyarova ile aynı sonucu elde edemedi. Tabii, eski dünya şampiyonu Stefanova ve turnuva ikincisi Danielian'ı elinden kaçırıp, Sebag'a karşı berabere kalarak maçı kaybettiğini not edelim.
Hem rakipleri hem de Milli Takım Antrenörü Mikhalchishin, son dönemde oyunundaki gelişimin farkında, ama diğer yandan Mikhalchishin, temsilcimizin bir süredir istikrarsız sonuçlar almasının ağır bilançosunu, "Eğer son bir yılda maçlarda mantıklı sonuçlar alsaydı, bugün 100 reyting fazla olurdu," sözleriyle çıkardı. Peki, bu sorunun sebebi nedir?
Turnuva satrancında, masa başında saatlerce süren mücadelede konsantrasyonu korumanın yolunun özellikle atletizmin bazı dalları ve yüzme gibi sporlar yapmaktan da geçtiği, dünyada kabul edilen bir gerçek. Temsilcimizin, rakipleriyle baş edebilecek bir seviyede olmasına karşın, oyunun belli bölümlerinde yaptığı anlaşılmaz hataların açıklaması bu olmalı.
Satranç kariyeriyle birlikte hem açık öğretimde hem de hukuk fakültesinde öğrenciliği süren, fiziksel hazırlık için "Yeterince zamanım yok," diyen Betül Cemre Yıldız'ı çok iyi anlasam da hak ettiği sonuçları kazanması için derdine derman bulmasını umuyorum.
Haberin fotoğrafları