kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Cizre kazılarında şok gözaltı

Atilla KORKMAZ-Hüseyin KAÇAR/ DİYARBAKIR SABAH
Giriş Saati : 23.03.2009 18:23
Güncelleme : 23.03.2009 19:44
Yeni Haber
Cizre'deki kazılarla ilgili olarak Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz gözaltına alındı. ..
Cizre'de yürütülen ölüm kuyuları kazıları ve kazılarla ilgili gözaltına alınanların verdiği ifadeler doğrultusunda görevdeki bir albay gözaltına alındı. Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cemal Temizöz, soruşturmayı yürüten Diyarbakır'daki özel yetkili mahkemenin talimatı doğrultusunda Kayseri'de gözaltına alınarak Diyarbakır'a gönderildi.

Daha önce de aynı soruşturma kapsamında Eski Cizre Belediye Başkanı ve emekli korucu Kamil Atak da gözaltına alınmıştı.

Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı olarak gözaltına alınan Temizöz bu göreve 2008 Ağustos ayında getirildi. Ondan önce 3 yıl boyunca Denizli İl Jandarma alay komutanı olarak görev yapan Temizöz, onun öncesinde de Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığı'nda görevliydi. Ancak Temizöz'ün, Tekirdağ'dan önceki görev geçmişi son derece ilginç ilişkiler yumağı ve bağlantılarla dolu. Temizöz ismi ilk olarak eski PKK itirafçısı ve JİTEM elemanı Abdulkadir Aygan'ın ifadelerinde "jitem komutanı" olarak geçiyordu.

DİYARBAKIR'DA JİTEM KOMUTANI

Aygan'ın iddiasına göre, Temözöz 1987 yılından itibaren Diyarbakır'ın Saraykapı Semti'nde bulunan Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ek binalarında faaliyet yürüten JİTEM'de, sırasıyla Albay Arif Doğan, Binbaşı Cem Ersever, Albay Aytekin Özen, Binbaşı Cahit Aydın, Albay Nurettin Ata, Binbaşı Abdülkerim Kırca, Yüzbaşı Ali Yıldız ve (o dönem) yüzbaşı rütbesiyle komutanlık yaptı. Temizöz, Burdur'da görevlendirilen Aygan'ı bu göreve gitmeden önce yanına çağırarak "gördüklerini unut" talimatı da vermekle suçlanmıştı.

ŞEMDİNLİ İDDİANAMESİ'NDE SUÇLANMIŞTI


Kıdemli Albay Cemal Temizöz ismi ayrıca 9 Kasım 2005'te bombalanan Umut Kitapevi davasında da geçti. Soruşturmayı yürüten dönemin cumhuriyet savcısı Ferhat Sarıkaya'nın hazırladığı Şemdinli soruşturması iddianamesinde Temizöz ismi, "Diyarbakır İl Jandarma eski Personeli" sıfatıyla, 'suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemek' suçlamasıyla yer alıyordu.

BAŞARAN'IN ALTINDA GÖREV YAPIYORDU

Temizöz'ün geçmişindeki ilginç noktalardan biri de İl Jandarma Alay Komutanı olarak görev yaptığı Hatay'da 1992 yılında hayatını kaybeden Albay Vicdan Başaran'ın ölümü. Kalp krizinden öldüğü açıklanan ancak otopsi yapılmayan Başaran öldüğünde Temizöz, onun altında görev yapan bir subaydı. Son dönemdeki Ergenekon soruşturması ve ortaya atılan iddiaların ardından Başaran'ın yeğeni, amcasının ölümünün normal yollardan olmadığını, bu ölümle ilgili Temizöz ve o yıl Hatay'da emniyet müdürü olarak görev yapan Bülent Orakoğlu'nun bilgisi olduğunu öne sürmüştü.