kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yabancı bankadan 500 milyon dolarlık hatalı işlem

REUTERS
Giriş Saati : 23.03.2009 17:21
Güncelleme : 23.03.2009 17:49
Yeni Haber
Risk iştahı kur/faizi geriletirken yabancı bir bankanın "hatalı" işlemleriyle kur dalgalandı. ..
ABD'nin toksik varlıkları satın alma planının global risk iştahını artırmasıyla kur ve faiz gerilerken bankacılar, yabancı bir bankanın muhtemelen "makina hatasından" kaynaklandığını söyledikleri bazı işlemlerinin piyasada dolar/lira kurunu dalgalandırdığını söylediler.

Bilgi veren bankacılar, söz konusu yabancı bankanın elektronik işlem platformundaki bir arızda nedeniyle "birkaç dakika boyunca" piyasa dışı fiyattan dolar/lira işlemleri yaptığını ve bunun da piyasayı etkilediğini söylediler. Bankacılar bu bankanın "hatalı" işlemlerinin tutarının ne olduğunu bilmediklerini söylediler ancak bir bankacı bunun 500 milyon doları bulmuş olabileceğini söyledi.

Bu bankacı, "Londra kaynaklı bir işlem gördük. Teknik bir sorun olabileceğini düşünüyoruz. Çünkü bu banka, makina işlemi kullanıyor ve bugün bir anda sürekli piyasa dışı kurlardan işlem geçti. Dolar/TL 1.6690'lardayken 1.6845'e kadar işlem geçtiğini gördük. Bir anda kurlar çıldırmış gibi oldu. Piyasa oyuncuları bir süre piyasadan çekildi, toplamda 500 milyon dolarlık sorunlu işlem yapılmış olabileceğini düşünüyorum. Elbette normal bir emir olma ihtimali de var ama durum hiç de onu göstermiyor. Neredeyse 4-5 dakika sürdü ve bu sürede birçok stop-loss ve pozisyon açan oldu" dedi.

Bankalararası piyasanın Cuma günü spot kapanışında 1.6850 olan en iyi dolar alış kotasyonu bugün spot kapanışta 1.6690/1.6720 TL oldu. Kur spot kapanış sonrası dalgalı işlemlerin ardından 1.6630 seviyesinin altına indi.

Başka bir bankacı ise "Dolar/TL 1.66'lı seviyedeyken 1.6840'tan işlem geçti. Bu bankanın otomatik işlem makinası aracılığıyla işlem yaptığı düşünülürse bu kesinlikle teknik bir arızaydı. Çok fazla bir işlem geçtiğini düşünmüyorum ama oyuncular ne olduğunu ve nasıl bir gelişmeyle karşı karşıya olduğunu anlayamadığından bir süre için piyasadan çekildi" dedi ve ekledi: "Onun dışında artan risk iştahı ve euro/dolar paritesindeki hareket çok önemliydi."