kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Murat Köprülü

Türkiye elindeki dört kriz kurşununu da ateşlemeli

BARIŞ ERGİN
22.03.2009
Eurasian Capital Başkanı Köprülü, IMF, enflasyon, faizler ve vergi kozlarını tabancadaki kurşunlara benzeterek artık ateşlenmesi gerektiğini söyledi..
Türkiye'nin küresel krize karşı önlemler alma konusunda geç kaldığı sürekli tartışılıyor. "Geç de olsa Türkiye'nin elinde ciddi kozlar var" diyen Eurasian Capital Partners Fonu Başkan ve Fon Yöneticisi Murat Köprülü'ye göre ise bunlar henüz şarjörde bulunan dört kurşun gibi. Columbia Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmış, Turgut Özal'ın danışmanlığını yapmış ve aynı zamanda IMF ile Dünya Bankası gibi uluslararası kurumlarda çalışmış Murat Köprülü'ye göre Türkiye'nin avantajlar listesinde IMF, faizler, vergi indirimleri ve enflasyon var. İki yıl önce içinde bulunduğumuz koşulları öngörebilen isimlerden biri olan Murat Köprülü, "Kurşunlar bekliyor silahta. ÖTV ve vergi düşürmeleri iç alımı arttırmaya yönelik önlemli kozlar. Kullanıldı ama geçici bir çözüm bu. İç pazarı hareketlendirmek için daha radikal tedbirler gerekli. Bu tür önlemleri sadece bir çeyrek hissediyorsun ondan sonra etkisi gidiyor" diyor.

'İYİ Kİ FAİZLER YÜKSEK'
Köprülü'ye göre ikinci ve üçüncü kurşunlar enflasyon ve faizler. Türkiye'nin faizlerin yüksek olmasına duacı olması gerektiğini vurgulayan Köprülü, Merkez Bankası'nın elindeki nimeti şöyle özetliyor; "Merkez Bankası faizi devamlı düşürmeli. Türkiye dua etsin ki en yüksek faiz burada. FED şu anda sıfırda. Merkez Bankası faiz indiriminde birkaç adım attı. Eli rahat. 'En kötü ihtimalle 100 baz puan daha düşürürüm' diyor" Köprülü, "Yüksek enflasyonlu dönemler yaşadık. Şu anda enflasyon 7.5'lere 5.5'lere düşse bile bu bir şey. Yurtdışında enflasyon oranları çok düşük" diyerek yapılacak çok şey olduğunun da altını çiziyor. "IMF ile ellerinde para varken anlaşılmalı" diyen Köprülü, Güney Kore, Malezya, Arjantin ve buna benzer ülkelerin de IMF'ye başvurabileceklerini söylüyor. Bir farkla... Bu ekonomilerin artık 1998 krizinde aldıklarının iki katı paraya ihtiyaçları var.