kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Dünya sıralamasının iki numarası ve Hindistan'ın en başarılı kadın satranççısı büyükusta Humpy Koneru.

Koneru son nefeste kazandı

ÖZGÜR AKMAN
21.03.2009
5-19 Mart arasında dünyaca ünlü kadın satranççıların yer aldığı İş Bankası Atatürk FIDE Kadın Ustalar Turnuvası'nda zafer 'son dakika golü' atarak turnuvayı kazanan Hintli Humpy Koneru'nun oldu...
Geçtiğimiz yıl ilk kez 'Atatürk Kadın Ustalar' adıyla oynanan turnuvayı rahatça kazanan satrancın 15 yaşındaki gözbebeği Hou Yifan, bu yıl da ilk turlara hızlı başladı. Üstelik 22 yaşındaki en önemli rakibi Humpy Koneru'yu da yenince herhalde kimse altı oyun üst üste kazanan genç Çinli'nin durdurulabileceğine inanmıyordu. Herkesin unuttuğu isim, 2002'den beri Çin Milli Takımı'nda buldozer gibi rakiplerini ezip geçen Xue Zhao'ydu (Şue Şao okunur). Zhao bu kez takım arkadaşı Yifan'ı yenmeyi başardı ve bir anda liderliği ele geçirdi. Öte yandan Koneru da biraz daha geride üçüncü sırada takibini sürdürdü. Yifan bu yenilgiden sonra ritmini yitirdi ve son üç oyunu berabere bitince beklenmedik bir sonuç aldı.

TURNUVANIN KADERİ SON MAÇ BELLİ OLDU
Zhao liderliği ele geçirdi. Aslında bu durum hiç şaşırtıcı değildi. Çünkü o ana kadar Yifan'dan bile iyi oynadı. Ne var ki, Zhao'nun liderliği de kısa sürdü. Ertesi tur Humpy Koneru'nun elinden zor kurtulan Çinli, Fransız Marie Sebag'a kaybetti. Elina Danielian da Hou Yifan ile berabere kaldı ve üç tur önce hayal bile edilemeyecek bir tablo ortaya çıktı: Hou Yifan, Humpy Koneru ve Xue Zhao yedi buçuk puanda buluştu. Danielian da yarım puan geride, dördüncü sıradaydı. Bu nedenle son turda birinciliğin paylaşılması da muhtemeldi. Son turda sahneye Humpy Koneru ve Elina Danielian çıktı. Koneru, Marie Sebag'ın nazik hediyesini geri çevirmedi ve rakibini hızla yendi. Diğer büyük sürpriz de Danielian'ın Zhao'yu kolayca yenmesiyle geldi. Yifan da bir diğer Çinli Shen Yang ile berabere kaldı. Böylece Koneru sekiz buçuk puanla birinci , Danielian ve Yifan ise sekiz puanla iki ve üçüncü oldular. Turnuvua.
baştan sona heyecanlı geçti; ama çekişmenin bir sebebi daha vardı,

BERABERLİK ÖNERMEK YOK, MÜCADELE ETMEK VAR
Beraberlik tekliflerinin yasaklanmış olması turnuvanın bir başka özelliğiydi. Seyirci ve sponsorları kızdıran kısa, mücadelesiz beraberlikleri önlemek amacıyla birçok süper turnuvada olduğu gibi Kadın Ustalar'da da oyuncuların birbirlerine beraberlik teklif etmelerine izin verilmedi.
Peki maçlar nasıl berabere bitiyor? Ya üç konum ve hamle tekrar olacak ya da oyuncular 'teorik berabere' adı verilen, berabere olduğu bilinen drumlarda teknik danışmana başvuruyorlar. Eğer danışman onay verirse maç berabere bitiyor. Kadın Ustalar'da bu işi ünlü büyükusta Azmaiparashvili yaptı. Bu uygulamanın hem iyi hem kötü sonuçları oldu.
Kadın Ustalar'da oyuncular birbirlerine beraberlik teklif edemediğinden maçlar kıran kırana geçti; fakat hatalar da arttı. Açıkçası oyunların kalitesi bu düzeyden beklenmeyecek kadar düşüktü. Zaten turnuvayı kazandıktan sonra görüştüğüm Humpy de: "Normal seviyemin altında oynadım, bazen iki-üç hamlelik fırsatlar kaçırdığım oldu," dedi.
Haberin fotoğrafları