kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Folik asidin fazlası eksikliğini aratıyor

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
20.03.2009
Yapılan yeni araştırmalar yüksek dozda B vitamininin kansere karşı hücrelerinizi korumadığını gösterdi. Hatta özellikle yüksek dozdan uzak durmamız gerekiyor. Bu konudaki gerçekler şöyle:

ATMAYIN...
Harvard Üniversitesi'nin yaptığı yeni bir araştırmaya göre; yüksek dozda folik asit, göğüs kanseri ve kolon kanseri riskini azaltmak konusunda hiçbir işe yaramıyor. Aksine, çoklu tümörlerin oluşma riskini çoğaltır. Ayrıca B vitaminin kalp hastalıkları riskini azalttığına dair bir bulgu da yoktur. Peki, bu durumda folik asit haplarınızı ve B vitaminlerini atacak mısınız? Hayır. İşin gerçeği, herkesin yeterli folik aside ihtiyacı var! Yeterince almadığınızda; vücudunuz DNA hücrelerinin temel yapı taşlarını oluşturan 'thiamine'i yeterli miktarda üretemez. Bu da kanser riskini artırır. Ancak fazlasını aldığınız zaman da var olan kanserli hücrelerin büyümesini tetikleyebilir.

HAMİLELER ALMALI
Vücudunuzun ihtiyacı olan folik asidi aşırıya kaçmadan nasıl alabilirsiniz? İşte kuralları:

* Hamileyseniz; günde 400- 600 mikrogram folik asit alın. Hamile kalmadan önce veya gebeliğin ilk haftasında alınan folik asit, bebeğin beyin gelişimini yüzde 60 oranında korur. Bazı uzmanlar, "Emzirme döneminde de günde 500 mcg folik asit almak gerekir" diyor.

* Herhangi biriyseniz; 400 mcg folik asit içeren bir multivitamin alın. Özellikle alkol tüketen kadınların günde 400 mikrogram folik asit alması çok önemlidir. Günde bir kadeh içki bile vücuttaki folik asit (folate) seviyesini düşürür.