kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Parti kapatmaya Venedik kriterleri

ZÜBEYDE YALÇIN ANKARA
14.03.2009
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Anayasaya değişikliği dört konuda yapılabilir" sözünden sonra gözlerin çevrildiği AK Parti'nin önerileri de şekillenmeye başladı. AK Parti, Avrupa Parlamentosu'nun son kararında parti kapatmanın zorlaştırılması yönündeki uyarılarına yanıt verecek bir paket hazırlıyor. Buna göre parti kapatma Venedik kriterlerine göre yeniden ele alınıp zorlaştırılacak. Şiddet içermeyen eylemler kapatma nedeni sayılmazken, kapatma davasının açılması için Meclis'in onayının alınmadı da öneriler arasında yer alacak. 29 Mart seçimlerinden sonra muhalefetin de desteği aranacağı anayasa değişikliğinde AK Partinin, 4 konuda tartışmaya açmaya hazırlandığı öneriler şöyle:

* 550 milletvekilinden 100 tanesi Türkiye milletvekilliği için ayrılacak. Siyasi partiler aldıkları oy oranlarına göre Türkiye milletvekilliği kontenjanından milletvekili gönderecek.

* AB'nin indirilmesini istediği seçim barajı birkaç puan düşürülecek. Siyaset ve seçimlerin finansmanının denetimi konularında da yasal bir düzenleme yapılması tartışmaya açıldı.

* Venedik kriterlerinde olduğu gibi şiddet ve baskıya dayanmayan eylemler parti kapatma nedeni sayılmayacak. Parti kapatmada Meclis kararı aranacak. Yargıtay, bir parti ile ilgili delilleri topladıktan sonra Meclis'e başvuracak. Meclis'in, anayasa değiştirmeyi gerektiren sayı olan 367 oyla kabul etmesi gerekecek.

KİŞİSEL BAŞVURU

*
İnsan hakları ihlalleri konusunda Anayasa Mahkemesine vatandaşlara kişisel başvuru hakkı tanınacak.