kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erivan'la mutabakat '24 Nisan'ı bekliyor

Duygu GÜVENÇ
14.03.2009
Erivan-Ankara arasında ilişkilerin normalizasyonu, sınır ticaretinin başlaması ve Kars anlaşmasının ele alınması için mutabakat sağlandı. Açıklamanın, 24 Nisan sonrasında yapılacağı belirtiliyor..
Türkiye ile Ermenistan arasında Eylül 2007'de İsviçre'nin Bern kentinde başlayan gizli görüşmelerde sona yaklaşıldı. Şimdi mutabakatın ne zaman açıklanacağı tartışılıyor. Ortak açıklamanın ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti öncesinde değil, Ermeniler'in 'soykırımı anma günü' olarak benimsediği 24 Nisan sonrasında duyurulması benimsendi. Bu kararda, ABD baskısı izlenimi vermemek ve ABD'deki Ermeni diasporasının 24 Nisan öncesi veya hemen sonrasında Kongre'de harekete geçmesini önlemek etkili oldu. ABD de, Türkiye- Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine destek veriyor. Mutabakatta şu unsurlar yer alıyor:

AZERBAYCAN'LA GÖRÜŞÜLÜYOR
*
Erivan ve Ankara arasında diplomatik ilişkilerin kurulması, karşılıklı olarak büyükelçilik açılması.
* İlişkinin normalizasyonu için komisyon kurulması; Bu kapsamda soykırım iddialarının tarihçilerce ele alınması, Bağımsızlık Bildirisi'nde yer alan ve Ermenistan Anayasası'na atıfla ortaya konan iddiaların ele alınması.
* Kars Anlaşması'nın ele alınması ve Ermenistan'ın Türkiye üzerindeki toprak iddialarından vazgeçmesi.
* Sınır kapılarının açılması ve ticaretin başlaması.
* İlişkilerin normalizasyonu için belli bir aşamanın geçmesi gerektiğini belirten kaynaklar, bazı adımların eşzamanlı olarak atılacağını, bazılarının ise aşamalı gerçekleşeceğini belirtti.

Bu arada Erivan-Ankara arasında varılan mutabakatın bir ayağını da Yukarı Karabağ konusunda Bakü- Erivan arasındaki görüşmeler oluşturuyor. Ankara'nın, Azerbaycan ile Ermenistan arasında mutabakatın sağlanması için girişimlerini artırdığı, Cumhurbaşkanı Gül'ün Tahran'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile konuyu görüştüğü belirtiliyor.