kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Toplum artık korku ve gerilimden kurtulmalı

ŞENOL ATEŞ / ANKARA
05.03.2009
CHP, 'Nevruz Bayramı' ve 'İşçi Bayramı' kutlanması için Meclis'e kanun teklifi verdi. Baykal gerekçeyi "Engellemeyi devlet görevi kabul etmek, sorunun kaynağı" şeklinde açıkladı..
CHP, 21 Mart'ın "Nevruz Bayramı'' ve 1 Mayıs'ın ''İşçi Bayramı'' olarak kutlanması için kanun teklifi verdi. CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, TBMM Başkanlığına, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda değişiklik yapan 2 ayrı teklif sundu. Teklifler, 21 Mart'ın Nevruz Bayramı, 1 Mayıs'ın da İşçi Bayramı olarak kutlanmasını öngörüyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada "Hem nevruz hem de 1 Mayıs toplumun barış içinde kutlayabildiği bir demokratik hak konumundadır. Bunları engellemeyi bir devlet görevi olarak kabul etmek sorunun kaynağını oluşturuyor. Toplum korku ve gerilimden kurtulmalıdır" dedi. Baykal, bir grup gazeteciye 'nevruz açılımının' gerekçesini ise şöyle anlattı:

* DEMOKRATİK HAK: Nevruz da, 1 Mayıs da Türkiye'de toplumsal bir sahiplenmeye kavuşmuş günlerdir. Her ikisi de toplumun barış içinde kullanabileceği bir demokratik hak konumundadır.

* SORUNUN KAYNAĞI: Bunları engellemeyi bir devlet görevi olarak kabul etmek, sorunun kaynağını oluşturuyor. Devletin görevi bu değildir. Devletin görevi, vatandaşlarının barış ve huzur içinde olmasını sağlamaktır. Devlet toplumun bu tercihine saygı göstermelidir.

* KORKU VE GERİLİM ORTAMI OLMASIN: 1 Mayıs da Nevruz da Türkiye için bir korku, gerilim, çatışma ortamı artık yaratmamalıdır. Bu mümkündür. Devletin bu 2 günü bir bayram günü, toplumsal barış günü, bir sevgi günü olarak kabul etmesi halinde bu kâbustan, kuşkudan, korkudan toplumun kurtulacağına inanıyorum.

* ÖNCÜLÜK ETMEK İSTEDİK: Buna öncülük etmek istedik. 1 Mayıs, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'nin kutlaması gereken bir gündür. Emeğe saygı günüdür, barış ve kardeşlik günüdür, bir dayanışma günüdür. Bu yönüyle bir resmi bayram ve dayanışma günü olarak kutlanmalı. Nevruz da bizim değil, içinde bulunduğumuz bütün coğrafyamızın, her anlayışta insanlarımızın kutladığı bir gündür.

* YASAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR: Bunun Türkiye'de barışın, istikrarın kardeşliğin, dayanışmanın gerçekleşmesine yardımı olacaktır. Parlamento resmen tatile girmemiştir, fiilen aç kapa yapılması düşünülmektedir. Açılmalıdır, işletilmelidir parlamento ve derhal bu konuda bir yasal düzenleme yapılmalıdır. Artık gereksiz korkularla kendi kendimizi engellemenin anlamı yoktur buna bir son vermek lazım.