kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Terör örgütüne "özel yardım hali"

Giriş Saati : 01.03.2009 10:31
Güncelleme : 01.03.2009 16:49
Yeni Haber
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, terör örgütü üyesi olmadığı halde, örgüt adına patlayıcı madde bulunduran 2 kişiye ''örgüt üyeliği'' suçundan verilen hapis cezası kararını bozarak, bu kişilerin ''örgüte özel yardım halini'' düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 315. maddesi uyarınca cezalandırılmasına hükmetti.

İstanbul'da iki kişinin evlerinin kömürlüklerinde, bir istihbaratın değerlendirilmesi ile yapılan aramada 1 adet Rus yapımı el bombası, 5 kilo 670 gram plastik patlayıcı, 4 adet kapsül ve 8 adet elektronik bomba düzeneği bulundu. Bu kişiler hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/2. maddesinde yer alan ''silahlı örgüte üye olmak'', ''patlayıcı madde bulundurmak ve saklamak'' suçlarından İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Mahkeme, bu kişileri, ''örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına patlayıcı madde bulundurmaktan dolayı örgüt üyesi gibi cezalandırılması gerektiği ve ayrıca örgüt adına bomba bulundurmak suçunu işlediği sonuç ve kanısına vararak'', ''silahlı terör örgütü adına suç işlemek'' eyleminden TCK'nın 220/6. maddesi delaletiyle aynı yasanın 314/2. maddesindeki ''terör örgütü üyeliği'' ve Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 5. maddesinde yer alan ''cezaların artırımı'' hükmü uyarınca 6 yıl 3'er ay hapisle cezalandırılmalarına karar verdi.

Yerel mahkeme ayrıca, sanıklara ''patlayıcı madde bulundurmak'' suçundan TCK'nın 174/1-2. maddeleri gereği ayrı ayrı 3 yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırdı.
Kararın sanık avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce incelendi.

Daire, yerel mahkemenin ''suç vasfında yanılgıya düşerek'' sanıklar hakkında karar verdiğine işaret ederek, kararı bozdu.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sanıkların eylemlerinin TCK'nın 315. maddesinde yer alan ''örgütlerin faaliyetlerinde kullanılmak maksadıyla bunların amaçlarını bilerek, bu örgütlere üretmek, satın almak veya ülkeye sokmak suretiyle silah temin etmek, nakletmek ve depolamak'' kapsamına girdiğini belirterek, bu madde uyarınca yeni bir karar verilmesine hükmetti.

Daire, TCK 315. maddenin ''örgüte özel yardım halini'' düzenlediğini vurgulayarak, sanıkların bu madde uyarınca cezalandırılmasına karar verdi.

Bozma kararının ardından davayı tekrar görüşen İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk kararında direndi.

Yerel mahkemenin kararında direnmesi ve bu karını temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na geldi.

Genel Kurul, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararındaki gerekçeler doğrultusunda yerel mahkemenin direnme kararını bozdu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ayrıca sanıklara verilecek cezanın TMK'nın 5. maddesi gereği artırılması gerektiğini kaydetti.

TCK'nın 315. maddesi, ''örgütlerin faaliyetlerinde kullanılmak maksadıyla bunların amaçlarını bilerek, bu örgütlere üretmek, satın almak veya ülkeye sokmak suretiyle silah temin eden, nakleden veya depolayan kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır'' hükmünü içeriyor.