kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
"Afrika’da Türkiye’ye büyük bir hayranlık var. Ticaretin ötesinde insanlık adına da Afrika ile uğraşıyoruz. Buraya açlıkla mücadele için 1 milyon dolarlık gıda fonu yardımı yaptık. TİKA en prestijli kuruluş haline geldi."

"Afrika'da ne işiniz var" diyenler sonuçları görüyor

Faruk ERDEM - KENYA
23.02.2009
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afrika ziyaretlerini eleştirenlere Kenya'da cevap verdi: Dört yıl önce 15 milyon dolar olan Kenya ile ticaretimiz 240 milyon dolara yükseldi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kenya'nın başkenti Nairobi'de Afrika açılımını eleştirenlere cevap verdi. Gül, 3-4 senedir Başbakan Erdoğan ve kendisinin yaptığı Afrika ziyaretlerini eleştirenler olduğunu belirterek "Ne işleri var Afrika'da diyenler vardı. Şimdi bu açılımın meyvelerini aldığımızı onlar da görüyor. Bakın Çin Cumhurbaşkanı bu bölgelere dördüncü gezisini yapıyor. Önümüzdeki günlerde yine Kenya'ya bir Çin heyetinin geleceğini öğrendik. Biz Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk kez geliyoruz. İran Cumhurbaşkanı bölgede dolaşıyor" dedi.

'TÜM AFRİKA BİZE OY VERDİ'
Abdullah Gül, Suudi Arabistan gezisini hatırlatarak, "Körfez'e niye gittim. Acelem neydi? Sadece Suudi Arabistan'ın 2020'ye kadar 600 milyar dolarlık yatırım bütçesi var. Ekonomik sonuçları alıyoruz almaya da devam edeceğiz. Bunun yanında siyasi sonuçlar'da elde edildi. Örneğin BM Güvenlik Kurulu'na seçilirken ikisi hariç tüm Afrika ülkeleri bize oy verdi. Bunlar çok önemli sonuçlar" diye konuştu.

'YENİ PAZARLAR AÇILIYOR'
Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: "2002'de 36 milyar dolar olan ihracatımız bugün 100 milyar doların üzerine çıktı. Bütün bu gelişmeler çalışmakla gerçekleşiyor. AB bölgesinde harcama kabiliyeti düşünce ihracatımızı da olumsuz etkiledi. Bu yüzden yeni pazar arayışlarına girdik. Bunların en önemlilerinden birisi Afrika'dır. Bu seyahatin çok faydalı geçtiğini düşünüyorum. Dört sene önce 15 milyon dolar olan Kenya ile ticaretimiz bugün 240 milyon dolara çıktı. Bu geziyle daha da büyüyecek."