kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk siyasetçiler Türk Gladiosu'nu biliyordu

NUR BATUR
19.02.2009
İtalyan Gladiosu'nun başı ve eski Cumhurbaşkanı Cossiga'nın açıklamalarını 4 eski bakana sorduk. Türk siyasetinin önemli isimleri Türk Gladiosu'nu biliyor ancak derinliğinden habersiz..
3gündür yayımlanan söyleşimizde, İtalyan Gladiosu'nun başı eski Cumhurbaşkanı Francesca Cossiga'yla Soğuk Savaş döneminin "Derin" NATO'sunu konuştuk.. Cossiga, Gladio'nun başına nasıl getirildiğini, 45 yıl Akdeniz'in ortasındaki Sardunya Adası'nda bulunan karargâhı ve eğitim kamplarını nasıl gizlediklerini ayrıntılarıyla anlattı. İtalya'nın eski Cumhurbaşkanı Türk Gladio'suyla ilgili de açıklamalar yaptı. Türkiye'de de Gladio'ya çok benzeyen bir örgüt kurulduğunu ama Avrupa merkezli yapının biraz uzağında kaldığını söyledi. "Türkiye, Gladio'nun koordinasyon komitesindeydi ama siyasi komitede yoktu. Yani daha bağımsız bir yapıdaydı. Türk Gladiosu ancak bir savaş çıkması halinde katılacaktı.. Ama tatbikatlar organize eden komitede de değildi. Diğer Avrupa ülkeleri birbirlerinin operasyonlarını biliyorlardı ama Türkiye dışarıdaydı. Örneğin Fransız ve İtalyan Gladiosu gizli tatbikat yaptığı zaman Türkiye katılmıyordu. Çünkü Türkiye uzakta kalıyordu." Aslında Türkiye'de, yıllardır " Özel Harekât Dairesi, Kontrgerilla ya da Gladio'yu tartışıyoruz.

GÖMÜLÜ SİLAHLAR
1974'te ilk kez devletin içinde gizli bir örgütün varlığından söz eden Ecevit oldu. O günden bu yana da 30 yılı aşkın bir süredir kontrgerilla tartışması bitmedi. Ergenekon soruşturmasıyla birlikte bu tartışma daha da şiddetlendi. Hele toprağın altında gömülü silahlar bulunmaya başlayınca, herkesin kafası daha da karıştı.. Halen yanıt aranan iki soru var: "Türk Gladiosu soğuk savaşın sona ermesinden sonra diğer NATO ülkelerinde olduğu gibi ortadan kaldırıldı mı?" "Yoksa, Soğuk Savaş döneminde Sovyet işgaline ve komünizme karşı oluşturulan bu gizli örgüt devam mı etti?" Yazı dizimizin son gününde, Türkiye'nin son 40 yılında savunma ve Dışişleri Bakanlıkları yapan bazı siyasetçilere "Türk Gladio ne oldu?" diye sordum. 4 eski bakan ilginç açıklamalar yaptı.