kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Adalet Divanı: Vize hukuki değil

İsmail EREL - Duygu LELOĞLU
19.02.2009
Avrupa Adalet Divanı dün tarihi bir karar alarak, Almanya'ya hizmet sunumu için gelen Türk vatandaşlarından vize istenemeyeceğine karar verdi. Karar, TIR şoförlerinin vize uygulamasına açtıkları davada alındı..
Avrupa Adalet Divanı, Alman plakalı TIR'ları kullanmalarına izin verilmeyen ve vize istenen Türk TIR şoförlerinin açtığı davayı haklı buldu ve işadamları, serbest meslek sahipleri ve hizmet sunumu yapan Türkler'den vize istenemeyeceğine karar verdi. Almanya'nın Berlin Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesi, Avrupa Adalet Divanı'ndan, Katma Protokol'ün 41. maddesinin 1. paragrafının, uluslararası bir şirkette TIR şoförü olarak çalışan Türk vatandaşlarından Almanya'nın vize talep edip edemeyeceği konusunda görüş istemişti. Mehmet Soysal ve İbrahim Savatlı isimli TIR şoförlerinin Almanya'ya karşı açtıkları davada, davacılar haklı bulundu. Türk TIR şoförlerinin uluslararası taşımacılıkta, Almanya'ya vizesiz girip giremeyeceklerinin ele alındığı davada Avrupa Adalet Divanı, hizmet sektöründe faaliyet gösterenlere vize uygulanamayacağına hükmetti. Almanya'da nakliye şirketi sahibi olan Osman Çat'ın yürüttüğü dava, 13 yıl sonra sonuçlanmış ve vize uygulamasının haksız olduğu ortaya çıkmış oldu. 23 Kasım 1970 tarihinde Brüksel'de imzalanan katma protokolün 41. maddesinin 1. paragrafına dikkat çeken hâkimler, Katma Protokol'ün "Serbest Dolaşım ve Hizmet Sektörü" başlığı altında konuya değindiğine işaret etti. Avrupa Adalet Divanı kararında, "Katma Protokol'ün 36. maddesi, AB üyesi ülkelerle Türkiye arasında, sözleşmenin imzalanmasından sonraki 12 yıl ile 22. yıldan sonra serbest dolaşımın yürürlüğe girmesini öngörüyor" dedi. Türk vatandaşlarının katma protokole dayanabileceğini belirten mahkeme, "Türkiye'de kurulu bir şirkette çalışan TIR şoförleri bu protokole dayanarak hak talep edebilir. Aksi taktirde hizmet veren şirket, çalışanları olmadan bu hizmeti veremez" dedi.

1970 ÖNCESİ GİBİ
Avrupa Adalet Divanı yetkilileri kararla ilgili SABAH'a şu açıklamayı yaptı: "Bu karar Katma protokolün yürürlüğe girdiği 1970 sonrası için geçerlidir. Türkiye'de hangi hizmet sektörüne vize uygulanıp uygulanmayacağı konusu ülkelerin kendi ulusal yasalarına bağlıdır. Birçok AB ülkesi 1970 tarihinden önce hizmet sektörünün birçok alanında çalışan Türk vatandaşları için vize uyguluyordu. Almanya'da ise hizmetler sektörünün bazı alanlarında çalışanlar için vize uygulaması öngörülmüyordu. Bu alanlardan bir tanesi de kamyon şoförleriydi. Bu nedenle mahkeme 1970 öncesinde vize zorunluluğu olmayan hizmetler sektöründe çalışanlar için 1970 sonrasında da bu kuralın öngörülemeyeceği hükmünü verdi. Alman mahkemesi bizim verdiğimiz karara uymak durumunda, genel olarak AB ülkeleri mahkemeleri Divan kararına uygun hüküm veriyorlar. Alman mahkemesi bizim hükmümüz doğrultusunda karar vermezse icra organı komisyon ihlali tespit eder ve ülke hakkında tekrar Adalet Divanı'na başvurur. Bu durumda bu karara uymayan ülkeye yaptırım uygulanır."

BAĞIŞ: ÖNEMLİ BİR ADIM
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Adalet Divanı'nın iş için Avrupa'ya gidecek Türklerden vize istenmemesine ilişkin kararını değerlendirirken, "Bu karar, ayrıca AB makamlarının Türklere karşı ön yargılı ve taraflı davrandığı yolundaki kaygıların giderilmesinde ve karşılıklı ortaklığın tesisinde önemli bir adımdır" dedi. İktisadi Kalkınma Vakfı ise Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın, vize kararının, otomatik olarak, yerleşme ve hizmet sunma serbestisi bağlamında vize uygulamasının kaldırılması sonucunu sağlamasa da Türk vatandaşlarının söz konusu hakları açısından önemli bir avantaj doğurduğunu bildirdi.