kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Karjakin'in dönüşü

ÖZGÜR AKMAN
07.02.2009
Bu yılın ilk süper turnuvası Corus Wijk aan Zee geçtiğimiz hafta sona ererken bütün gruplarda genç satrançcılar zafere ulaştı. C Grubu'nda dünyanın en genç büyükustası Filipinli Wesley So, B Grubu'nda İtalyan-Amerikan asıllı olan ve bugünlerde Budapeşte'de yaşayan Fabiano Caruana, A Grubu'nda ise Magnus Carlsen'le birlikte dünya satrancının zirvesine kadar çıkan, fakat geçtiğimiz yıl onun gölgesinde kalan yaşıtı Sergey Karjakin kazandı.
Başlığı koyarken tereddüde düşmedim değil; Karjakin bir yere gitmiş miydi gerçekten? Tabii ki elit büyükustaların seviyesindeydi, fakat sonuçları önemli rakibi Carlsen'in biraz gerisinde kaldı. (Reytingi: 2706).
Karjakin, Aronian, Radjabov, Movsesian ve Carlsen ile birlikte altı kişi son tura aynı puanda girdi.
Karjakin'e bu noktada şans güldü; çünkü Carlsen, son turda kaybetti, diğer isimler de berabere yaptı. Daha önemlisi Kübalı Dominguez beyazlarla riskli bir varyant seçmişti.
Büyük ihtimalle kazanmak için cesur bir tercih yaptı, fakat bu tercih kaybetme riskini de beraberinde getiriyordu. Karjakin bu fırsatı iyi değerlendirdi.
Hata yapan ve gününde olmayan Kübalı Dominguez, Karjakin'e karşı koyamadı ve böylece Karjakin ilk süper turnuvasını kazanmış oldu.
Son yılların en karışık Wijk aan Zee'si geride kaldı.

SATRANÇ ZENGİN SPORU MU?
2009 Yaş Grupları Türkiye Satranç Şampiyonası, her zamanki gibi iyi düzenlenmiş güzel bir organizasyondu. Bununla birlikte, beş yıldızlı otellerde turnuva düzenlemek kaliteyi artırırken bir yandan da maddi olanakları kısıtlı çocukların bu şampiyonaya katılmasını zorlaştırıyor. Yaş Grupları'nda her yıl bu konu gündeme geliyor ve güzel tabloya bu nedenle birçok eleştiri de geliyor. Şampiyonada federasyonun internet sayfasına yaptığı harika konuşmayla keşfettiğimiz engelli, fakat engel tanımayan Handenur Şahin, herkesin gönlünü kazandı ve biraz daha yukarı çıkabilse milli takım havuzuna da giriyordu.
Handenur'un babası, eğer ciddi bir maddi yükün altına girmeseydi şampiyonaya gelemeyecekti. Eminim ki bu şekilde gelemeyen birçok çocuk var. Gecelik sporcular tek kişilik 105 TL, çift kişi 62 TL, üç kişilik odalarda 51 TL verirken, veliler sırasıyla 105, 79 ve 68 TL ödemek zorunda. Parayı ödemeyip de gelemeyen çoktur.
Bununla birlikte federasyon, hem kaliteli hizmet götürmek hem gelir elde etmek için beş yıldızlı ve büyük otelleri tercih ediyor. Çok uzun bir tartışmaya girmeden federasyonun yaptığını, özerkliğin gereklerini yerine getirmek, diye özetleyelim.
Peki, çözüm ne? Satranç Federasyonu Başkanı Yazıcı'nın da söylediği gibi 'tesis sorunu' çözülmeli. Yine de nihai çözüm tesisleşme gibi görünüyor.