kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Zafer ve Gururbir polisiye filmin içermesi gereken aksiyon ve gerilimi işin içine katıyor.

'Baba' duyarlığıyla anlatılmış bir polis hikâyesi

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
06.02.2009
Amerikan polisiyesi bizi şaşırtmayı hâlâ beceriyor, onca film ve TV dizisinden sonra... Çünkü, belki yalnızca ABD'ye özgü olmayıp kapitalizmin önlenemez pislik ve çamurunu da içeren polis kurumu, hâlâ etkileyici insanlık dramlarına imkân verdiği için.
Bir polis oğlu olan yazar-yönetmen Gavin O'Connor bizlere sanki içerden görülmüş bir hikâye anlatıyor. Tüm erkekleri New York polisinde olan bir büyük aile, örgütten tam dört polisin birden öldürüldüğü bir kıyımın izlerini sürerken, görkemli bir yozlaşma olayıyla karşılaşıyor. İşin kötüsü, bu olay ailenin içine dek uzanmaktadır. Ve oğullardan Ray için 'hayat-memat meselesi' olan bir seçim gereklidir.
Filmin temel gücü, belki ilk kez polis örgütüne Baba filmi yaklaşımıyla görülmüş bir büyük aile çerçevesi içinde yaklaşmasında.
Dürüstlüğü temsil eden yaşlı, emektar baba bile 'kol kırılır yen içinde kalır' mantığıyla ailesini korumaya çabalıyor. Gerçek anlamda dürüstlük, namus ve onur kavramlarının büyük sınavıdır bu... Öte yandan film, bir tür filmi olarak polisiyenin içerdiği, içermesi gereken tüm aksiyon ve gerilimi de işin içine katıyor.
Ama, bir kez daha, bu bir büyük aile dramıdır ve asıl çekiciliği buradadır.
Bir rüya kadro oynuyor filmde... Edward Norton, Colin Farrell elbette beklendiği kadar iyiler.
Ancak şimdiye kadar yeterince tanımadığımız Noah Emmerich de öyle. Bu erkekler hikâyesinde kadınlar birer fon silueti olarak kalırken, büyükbabada Jon Voight'un oyunu bilmem nasıl övülebilir...

ZAFER VE GURUR * * *
(Pride and Glory) Yönetmen: Gavin O'Connor/ Senaryo: Joe Carnahan, G.O'Connor/ Görüntü: Declan Quinn/ Müzik: Mark Isham/ Oyuncular: Edward Norton, Colin Farrell, Jon Voight, Noah Emmerich, Jennifer Ehle, John Ortiz, Frank Grillo/ Warner Bros filmi.