kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

New York Times batarsa...

DERLEYEN: KAYA GENÇ
23.01.2009
Bütün dünyayı etkileyen ekonomik krizden en ağır darbeyi alan sektörlerden biri de medya. Dünyanın en prestijli gazetesi New York Timesda krizde: Uzmanlara göre NYT artık yalnızca internette olacak.....
Yer: Manhattan, 42. Cadde. Bina: 57 katlı yeni New York Times binası. 2007 yılında açıldığında burası New York'un en ilgi çekici mimari yapılarından biri olmuştu ve ABD'nin en prestijli gazetesinin cesaretinin bir sembolü olarak görülmüştü. Ancak güzel günler geride kaldı: "All the news that's fit to print" ("Basılmaya uygun bütün haberler") sloganıyla yayımlanan New York Times son ekonomik krizden ağır darbe almış durumda. Önümüzdeki iki ay içinde 145 yıllık geçmişi olan bu gazeteyi biri satın almazsa bir gazetecilik klasiği daha yok olacak. Manhattan'daki yeni binanın masraflarına geçmiş borçlar da eklenince yeryüzündeki en kapsamlı ve yüksek bütçeli haber makinasının çarkları eskisi gibi dönmüyor artık. New York Times en eski kurallarından birine bu yüzden ihanet etti: Birinci sayfasına bugüne dek hiç reklam almayan gazete krizin yarattığı sıkıntılar yüzünden ilk defa birinci sayfasına reklam koymayı kabul etti.

AMİRAL GEMİSİ BATACAK DİYORLAR
Vanity Fair dergisinin medya üzerine yazılar kaleme alan yazarı Michael Wolff gidişatın hiç de iyi olmadığını söylüyor ve "Umutlu olmak için hiçbir neden yok ortada. Gidişatın tersine dönmesi de mümkün değil," diyerek hissedilen ortak umutsuzluğu özetliyor. New York Times'ın ABD'de gazetecilik alanında sahip olduğu yeri herkes bilir. 'Eski moda' gazeteciliğin yuvasında her haber ince eleyip sık dokunarak hazırlanıyor, bir yazı için haftalarca uğraşıldığı çok oluyor. Yabancı ülkelerdeki haber bürolarına harcadıkları paralar da meslektaşlarının kıskançlık kaynağı. Sanat ve özel dosyalar için harcanan bütçe ve emek de dudak uçuklatıyor. Gazetenin kapanmasının yalnızca medyada değil, ABD demokrasisinde de büyük bir gedik açacağı konusunda ise herkes hemfikir. En son prestijli Atlantic Magazine'deki yazısında Michael Hirschorn'un dile getirdiği gibi, mayıs ayında New York Times'ın iflas etmesi gayet güçlü bir olasılık. 400 milyon dolar borcu olan gazetenin geçen yılki kazancı ise yalnızca 46 milyon dolar. Times yöneticileri durumu düzelteceklerini söyleseler de onlara inanmak bu ortamda kolay değil. New York Times'a en büyük darbeyi elbette internet vuruyor. Atlantic'e göre mayıs ayından itibaren New York Times bir web sitesi olarak varlığını sürdürecek. Gazete çalışanlarının yüzde 80'i işini kaybedecek ve yalnızca kâr getiren yayıncılık bölümleri saklanacak. Bu durumda ise şunu sormak gerekiyor: Kadrosunun dörtte üçünden fazlasını yitirince New York Times eskisi gibi olabilir mi? Belli ki 21 Ocak itibariyle gazetenin yardımına koşan 'dünyanın en zengin ikinci adamı' Carlos Slim de bu soruyu kendine sordu ve NYT'yi kurtarmaya karar verdi. Başarabilecek mi, hep birlikte göreceğiz.
Haberin fotoğrafları