kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Kalbiniz sıkışırsa dikkate alın!

Kadınlarda kalp krizi sinyalleri

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
15.01.2009
Kalp krizi sadece erkekleri vurur sanmayın! Orta yaşlı pek çok kadın için de enfarktüs risk teşkil eder. Bu yüzden de belirtileri iyi bilmek gerek!..
Sizi kalp krizinden koruyacak bazı önlemleri (Tansiyonunuzu 115/75'ten küçük tuttun, sigara içmeyin, her gün 30 dakika yürüyün gibi...) bildiğinizi biliyoruz. Peki, kalp krizi belirtilerinden bir tanesine bile sahip olup olmadığınızı biliyor musunuz? Kadınlarda kalp krizi belirtileri erkeklerde olduğu gibi 'göğüste şiddetli bir ağrı hissetme' şeklinde açık ve net olmaz. Birçok kadın kalp krizinden haftalar ya da aylar önce 'tehlike çanlarının çalacağını' haber veren bu belirtileri yaşar:

* Olağandışı yorgunluk: Kalp krizi yaşayan kadınların yüzde 70'inden fazlası krizden önce garip bir yorgunluk içine giriyor! Kolunu kaldıracak halleri olmuyor.

* Uyku bozukluğu: Kalp krizi yaşayan kadınların yarısından fazlası düzenli uyku uyuyamıyor ve uyku bozukluğu çekiyor.

KARIN AĞRISI, BAŞ DÖNMESİ...

* Hazımsızlık ve anksiyete: Özellikle tansiyon hastasıysanız, sağlıklı kolesterolünüz düşük, karın bölgesinde aşırı yağlanma varsa, şeker hastası iseniz, sigara içiyorsanız ve masabaşı iş yapıyorsanız; yemeklere ve aktivitelere verdiğiniz normal reaksiyonları not edin. Böylece hiçbir farklılığı kaçırmazsınız.
* Diğer belirtiler ise karında ağrı, soğuk terleme, baş dönmesi ve bulantı ile kusmadır. Bu belirtileri gözden kaçırmayın.
* Özellikle olması muhtemel kalp krizinden bir ay önce ortaya çıkan bu belirtileri dikkate alarak doktorunuza görünün ve krizin size zarar vermesi önleyin.