kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Celal Talabani

Talabani'nin koruma ekibine Türk eğitimi

BÜLENT AYDEMİR ANKARA
16.01.2009
Irak Cumhurbaşkanı olmadan önce Türkiye'nin verdiği kırmızı pasaportla dolaşan Celal Talabani'nin 15 yakın koruması, Türkiye'de VIP koruma eğitiminden geçirildi..
Irak Cumhurbaşkanı olmadan önce Türkiye'nin verdiği kırmızı pasaportla dolaşan Celal Talabani'ye Türkiye'den ikinci jest geldi. Talabani'nin 15 yakın koruması, olası bir suikast ve bombalı saldırıya karşı Türkiye'de VIP koruma eğitiminden geçirildi. Talabani'nin korumalarına VİP eğitim, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, bakanların ve üst düzey konukların güvenliğini sağlayan Başbakanlık Koruma Müdürü Mehmet Yüksek başkanlığındaki uzman bir ekip tarafından verildi. Iraklı korumalar teorik eğitimlerini Polis Akademisi'nde, pratik eğitimlerini ise Başbakanlık'ta ve Gölbaşı'ndaki eğitim tesislerinde aldı. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık gibi Ankara'nın önemli kurumlarında pratik yaptı. Korumalara; Halkla İlişkiler, Meslek Etiği, Koruma Hukuku, Suikastlar Tarihi gibi teorik derslerin yanı sıra, atıcılık, sniper, bomba, elektronik, rehine kurtarma, araç koruma, eskort aracına biniş ve iniş, hitap ve diksiyon gibi pratik dersler de verildi. Korumalara; Kennedy, Bush, Enver Sedat, Papa ve Özal suikastının görüntüleri izlettirilerek, uygulamalı eğitim yaptırıldı. Lidere özel eğitimden geçen korumalara; Talabani'nin boyu, yaşı, kilosu ve diğer fiziki özelliklerine göre eğitim verildi.

BOMBA KÖPEĞİ GİTTİ
Talabani'yi koruyacak bomba arama köpeği de Türkiye'den gitti. Türkiye'de yetiştirilen Alman Kurdu cinsi bomba uzmanı köpek birkaç gün önce Bağdat'a gönderildi. Bomba uzmanı K-9 köpeği, Irak'a hibe edildi. Iraklı korumalara bomba eğitimi de "TSE Bomba Uzmanı Meslek Standardı Yeterlilik Belgesi" bulunan uzman ekipce verildi.