kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye'nin eleştirileri yutulacak gibi değil"

ANKA
Giriş Saati : 16.01.2009 11:27
Güncelleme : 16.01.2009 16:16
Yeni Haber
Türk hükümetinin Gazze operasyonlarına yönelik sert eleştirilerinin, İsrail için "yutulacak gibi" olmadığı öne sürüldü. BBC, Türkiye'deki İsrail'e yönelik söylemler ve yaygın protesto gösterilerine dikkat çekerken üst düzey bir İsrailli diplomat, "Türkiye'den İsrailler konusunda sempati ifade eden bir tek kelime olmaması, büyük bir hayal kırıklığını yarattı. Söylemler, tümüyle Hamas yanlısı. Arap ülkeleri bile, her iki tarafın şiddeti durdurması gereğinden söz ediyor" diye konuştu.

Bu arada, BBC'ye konuşan Dışişleri Sözcüsü Burak Özügergin de, "Bir gözlem gücüne katkıda bulunacağız. Ancak bir barış gücüne katkı önermedik. O tamamen farklı bir şey. O noktaya gelirsek görüşebiliriz" dedi.

İngiliz yayın kurumu BBC'nin Türkiye muhabiri Sarah Rainsford imzalı haberinde Gazze operasyonları nedeniyle Türkiye'de İsrail karşıtlığının arttığı görüşü dile getiriliyor. İsrail karşıtı gösterileri, sloganları ve pankartlarına vurgu yapıldığı haberde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert eleştirilerinin çeşitli örnekleri de veriliyor.

Mart seçimleri öncesi Gazze konusundaki "zayıf bir tutum"un AKP'ye daha dindar seçmenlerin arasında oy kaybettirebileceği yorumu yapıldığı haberde buna karşın Erdoğan'ın sert söyleminin çoğu Türklerin kulağına iyi geldiği ancak İsrail için "bir müttefikten gelen bu sözlerin yutulacak gibi olmadığı" da vurgulandı.

Türkiye'nin İsrail'i tanıyan ilk Müslüman ülke olduğuna, iki ülkenin 1996 yılında güçlü savunma ve istihbarat bağları öngören bir anlaşmayı imzaladığına dikkat çeken BBC, konuşan üst düzey bir İsrailli diplomat ise "Türkiye'den İsrailler için sempati ifade eden bir tek kelime olmaması, büyük bir hayal kırıklığını yarattı. Söylemler, tümüyle Hamas yanlısı. Arap ülkeleri bile, her iki tarafın şiddeti durdurması gereğinden söz ediyor" diye konuştu.

BBC, Erdoğan'ın 2002 yılından beri Türkiye'nin Ortadoğu "daki rolünü güçlendirmek için çaba gösterdiğini, İsrail'in yanısıra İran ve Suriye ile iyi ilişkileri sürdürdüğünü, 2006 yılındaki seçim zaferi ardından Hamas'in lideri Halit Meşal'ın Ankara'ya davet edildiğini kaydetti.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: "GÖZLEM GÜCÜNE KATKIDA BULUNACAĞIZ"


Türkiye'nin bu yaklaşımının Suriye ile İsrail arasındaki dolaylı görüşmelerde aracılık yapmasına katkıda bulunduğunu belirten BBC, "Türkiye'nin tutumu, kendisine Gazze ateş kes görüşmelerinde önemli bir rol sağladı. Mısır, İsrail ile müzakere etmeye çalışırken başbakan'ın başdanışmanı Şam ile Kaire arasında mekik döküyor."

BBC haberinde Dışişleri Sözcüsü Burak Özügergin'in açıklamalarına da yer verildi. Özügergin, "Bir gözlem gücüne katkıda bulunacağız. Ancak bir barış gücüne katkı önermedik. O tamamen farklı bir şey. O noktaya gelirsek görüşebiliriz" dedi.

"OKULLARDA ÖNGÖRÜLMEMİŞ SAYGI DURUŞU"

Bu arada, BBC, Türkiye'de Gazze protestoları çerçevesinde Eğitim Bakanlığının okullarda Gazze'de ölen çocuklar için "görülmemiş" bir dakikalık saygı duruşunun yapılması talimatını verdiğine dikkat çektikten sonra "İsrail'e kızgınlık, antisemitizme dönüştü. İsraelli diplomatlar, göstericiler, Salı günü Türkiye'deki tüm İsraillilerin kovulması için bir dilekçe sunduklarını ve ellerinde elden ele geçirmek üzere Yahudi işadamları listesinin bulunduğunu söylediler" dedi.

"SİYASETTEN İLİŞKİLERİN NORMALE DÖNMESİ UZUN BİR SÜRE ALACAK"

Türkiye'nin tutumuna da öfkelenen İsraillilerin Türkiye'ye yönelik iş ve turistik gezileri iptal ettikleri belirtildiğini kaydeden BBC, buna karşın iki tarafın, ilişkilerinin uzun vadede devam edeceği konusunda mutabık olduğuna dikkat çekerken Türkiye'nin Hamas ile El Fetih'i barıştırmak istediğini de kaydetti.

BBC'ye konuşan İsrailli diplomat bu bağlamda "İyi ilişkileri sürdürmek iki ülkenin çıkarına. Ancak politik olarak işlerin normale dönmesi uzun bir süre alacak" dedi.

Haberde Başbakan Erdoğan'ın, Gazze operasyolarına yönelik sert eleştirilerine karşın, Türkiye'nin İsrael'e ekonomik veya diplomatik herhangi bir yaptırıma başvurmaktan kaçındığına dikkat çekerken Erdoğan'ın, "Biz burada Türkiye Cumhuriyeti yönetiyoruz bir bakkal dükkanı değil" yönündeki sözlerini aktardı.