kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Sağlıklı yemekler

EBRU ŞALLI TAN
09.01.2009
Hepinize huzurlu ve neşeli bir pazar diliyorum sevgili okurlar... Bugün sizlere yine sağlık ve lezzetten ödün vermeyeceğiniz tariflerim var. Çocuklar için de çok besleyici bir alternatif olan 'çiftlik köftesi'nin yanına 'havuçlu pilav' çok iyi gidecek. Çay saatinin hafif lezzeti ise 'portakallı kurabiye' olacak. Bu arada geçen hafta verdiğim 'patatesli top kek' tarifindeki süt ölçüsü eksik olmuş! 'Bir su bardağı' olması gereken sütü bir çay bardağı diye vermişim. Düzeltirim...

Çiftlik köftesi
(8 kişilik) Hazırlama süresi: 15 dakika Pişirme süresi: 25 dakika
MALZEMELER
* 1 su bardağı dondurulmuş bezelye
* 500 gram köftelik kıyma
* 2 dilim çekilmiş ekmek içi
* 2 adet yumurta
* Tuz
* 1 adet ince kıyılmış soğan
* 1 çay bardağı rende kaşar peyniri
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* Kimyon
* 2 yemek kaşığı susam
* Karabiber
Kıymayı derin bir kaba alın, içine yumurtaları ve sıvıyağı koyun. Soğanı ve baharatları da ekleyip iyice yoğurduktan sonra ekmek içini katıp karıştırmaya devam edin. Köfte karışımına son olarak rende kaşar peynirini de ekleyip biraz daha yoğurun. Bezelyelerini katıp, iyice karıştırdıktan sonra ısıya dayanıklı uzun bir kaba, köfte karışımını rulo şeklinde yuvarlayarak koyun. Üzerine susam serpin. 200 derece ısınmış fırında 25 dakika pişirin. Dilimleyerek sıcak servis edin.

Havuçlu pilav
(8 kişilik) Hazırlama süresi: 10 dakika Pişirme süresi: 20 dakika
MALZEMELER
* 2 su bardağı pirinç
* 3 su bardağı ılık su
* 3 yemek kaşığı sıvıyağ
* 3 orta boy havuç
* 1 orta boy soğan
* Tuz
* Karabiber
Bir yemek kaşı yağı tavaya koyup, çok ince doğranmış soğanı hafifçe kavurun. Üzerine ince ince doğranmış havuçları da koyup, yumuşayıncaya kadar kavurun. Ayrı bir tencereye yağın kalan kısmını koyup, iki su bardağı pirinci hafifçe çevirin. Üç su bardağı su katıp, tuzunu ekleyin. Pirincin suyunu çekmesine yakın kavurduğunuz havuçları tencereye ilave edip karıştırın. Ocağın altını iyice kısın. Beş dakika sonra ocağın altını kapatın ve pilavınızı biraz demlendirin. Üzerine karabiber serperek servis yapın.

Portakallı kurabiye
(10 kişilik) Hazırlama süresi: 15 dakika Pişirme süresi: 20 dakika
MALZEMELER
* 1 büyük boy portakal
* 7 yemek kaşığı esmer şeker
* 1 tatlı kaşığı karbonat
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 3 portakal kabuğu rendesi
* Aldığı kadar un
Portakalın kabuğunu soyduktan sonra rondodan geçirin ve içine karbonat ekleyin. Ayrı bir kapta sıvıyağ ile esmer şekeri harmanlayıp, ezdiğiniz portakalı da içine koyup iyice karıştırın. Sonra içine aldığı kadar un ekleyin. Elde ettiğiniz katı hamuru yoğurup, portakal kabuğu rendesini de içine katın. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayarak tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürerseniz kurabiyeler daha parlak olur. 180 derece fırında renkleri altın sarısı olana kadar pişirin.