kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Diplomatik seferberlik

Bülent AYDEMİR / ANKARA
06.01.2009
Türkiye, Gazze'de ateşkesin sağlanması için ilk somut sonucu alıyor. Başbakan Erdoğan'ın dünya liderleriyle yaptığı görüşmeler ateşkes ve barış için umut ışığı yaktı..
İsrail'in, Gazze'ye yönelik harekâtına en sert tepkiyi gösteren Türkiye'nin aktif diplomasisi ilk somut sonucu veriyor. İsrail'in, "teröristlere askeri malzeme sevkıyatı yapılıyor" dediği, Gazze şeridindeki 200 civarındaki tüneli kontrol altına almak üzere Türkiye'nin önderliğinde uluslararası sınır geçişleri, mal, hizmet ve insan akışını kontrol edecek bir "Uluslararası gözlem ve denetim" gücü oluşturuluyor. Başbakan Erdoğan, yılbaşında Suriye, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretlerin ardından önceki gün Rusya, İtalya ve İngiltere başbakanları ile görüştü. Dün de Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ve Ortadoğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi Blair ile oldukça uzun iki telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan, Merkel ile 40 dakika süren telefon görüşmesinde, ateşkesin bir an önce sağlanması, Gazze'ye insani yardım malzemelerinin ulaştırılması için çaba gösterilmesini istedi. Erdoğan, Almanya ve bütün batılı ülkelerin etkilerini kullanarak İsrail'e baskı yapmaları gerektiğini söyledi. Merkel de Erdoğan'a, İsrail'in Gazze'ye silah ve patlayıcı madde sağlandığını düşündüğü 200 civarındaki tünelin kontrolüne büyük önem verdiğini belirtti ve "İsrail, tünellere uluslararası gözlemci güç gönderilmesine sıcak bakıyor. Bu kapsamda Türkiye'nin de olmasını arzu ediyorlar. Acil bir ateşkes gerekiyor ama Hamas'ın da Ağustos 2008'de öngörülen ateşkes şartlarını yerine getirmesi gerekir" dedi.

AMBARGO KALKSIN
Merkel, İsrail'in Hamas'ın istediği gibi Gazze'ye ambargoyu kaldırması şartının silah kaçakçılığının engellenmesine bağlı olduğunu, bunun "olmazsa olmaz" koşul olduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin gözlem ve denetim mekanizması kurulmasına sıcak baktığını belirterek, "Hamas'la bunu bile konuşuruz. Özel temsilcim şu anda Hamas'la görüşüyor" dedi. Kudüs'te temaslarda bulunan Ortadoğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi Blair, Erdoğan'ı telefonla aradı. Erdoğan, Blair'e, "Orada durum nasıl?" diye sordu. Blair de Merkel gibi İsrail'in Gazze'ye giren silahların önlenmesi konusundaki beklentilerini aktardı. Blair, Erdoğan'a, "Uluslararası denetim mekanizması içinde Türkiye'nin de mutlaka olmasını istiyoruz. Tüm taraflarla açık ve samimi ilişkiler kuran bir ülkesiniz" dedi. Başbakan Erdoğan, bu süreçte, "görüşme için gerekli zemin oluştuğuna inanmadığı" için İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile herhangi bir görüşme yapmadı.