kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Taze çeşitlerini tercih etmelisiniz

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
02.01.2009
Önceden hazırlanmış soya proteinli karışımlar, donmuş tatlılar ve enerji yiyecekleri yerine, bu beş basit soyalı yiyeceği tercih etmesiliniz:

1. Soya fındıkları: Bunlar kavrulmuş soya fasulyeleridir. Ama çıtır çıtır fındık tadındadırlar. Bir avuç soya fındığı, cipsin ve diğer abur cuburların yerine geçecek harika bir atıştırmalıktır. Özellikle de, fasulyelerin açlık bastıran protein ve lif içerdiği düşünülürse... Sadece porsiyonlarınızı kontrol altında tutun. 100 gramında 126 kalori vardır ve bu miktarı farkında olmadan, kolayca aşabilirsiniz.

2. Taze soya fasulyeleri: Lif ve kalbi koruyan protein açısından zengindir, yağ ve kalori oranı düşüktür. Kabuklarıyla birlikte buharda pişirin ya da haşlayın ve ılık servis edin. Bir fincanında, günlük demir ihtiyacınızın yüzde 49'u, kalsiyum ihtiyacınızın da yüzde 18'i vardır. Lezzetli ve yemesi eğlencelidir. Çocuklar bile kabuklarını ayıklamayı ve ılık taneleri ağızlarına atmayı sever.

3. Tofu (Soya eti): Nefis bir tadı vardır. Biftek ya da tavuk yerine kullanabilir, sebzelerle tüketebilirsiniz. Daha lezzetli olması için sodyumu azaltılmış soya sosu, sarımsak ve zencefille marine edebilirsiniz.

4. Tempeh: Tofu'dan daha koyudur. İsli bir tadı olan bu soya ürünü; dilimlenebilir, ızgara yapılabilir ve tam tahıllı bir ekmek ile barbekü sosu eşliğinde sunulabilir. Lezzeti çok güzeldir...

5. Soya parçacıkları: Büyük marketlerin dondurulmuş gıdalar bölümünde bulabilirsiniz. Çili sos veya spagetti sosu hazırlarken kıyma yerine kullanılabilir.