kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gazze'ye göndermek için savaşçı toplamayı planlıyorlar

AJANSLAR
Giriş Saati : 29.12.2008 09:42
Güncelleme : 29.12.2008 15:21
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Gazze'ye göndermek için savaşçı toplamayı planlıyorlar
Endonezya'da İslami Koruyucular Cephesi örgütü, İsrail saldırılarında 300'den fazla kişinin öldüğü Gazze Şeridi'ne göndermek için binden fazla savaşçı toplamayı planlıyor.

Örgütün genel sekreteri Ahmed Soebri Lubis, Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, Gazze'ye gönderilecek savaşçıların fiziksel koşullarının iyi olması, güçlü bir inanca sahip ve ölmeye hazır olmaları gerektiğini belirterek, örgütün, gelecek birkaç gün içinde başkent Cakarta'daki karargahlarında savaşçı toplamaya başlayacağını kaydetti.

Lubis, örgütün daha önce Irak ve Afganistan'a gönüllü savaşçı gönderdiğini hatırlatarak, toplanan savaşçıların, Gazze'ye gönderilmeden önce Endonezya'daki kamplarda eğitileceklerini sözlerine ekledi.

MERKEL, ORTA DOĞU'DA GERGİNLİĞİN ARTMASINDAN HAMAS ÖRGÜTÜNÜ SORUMLU TUTUYOR

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Orta Doğu'daki gerginliğin artmasından sadece radikal Hamas örgütünü sorumlu tuttuğunu söyledi.

Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Thomas Steg, yaptığı açıklamada, Merkel'in İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile yaptığı telefon görüşmesinde, bölgedeki yeni gelişmelerden ''açıkça ve sadece'' Hamas örgütünün sorumlu olduğu konusunda kendisiyle görüş birliği içinde olduğunu dile getirdiğini söyledi.

Sorunun sadece bölgede iki devletli bir çözüm yoluyla ortadan kaldırılabileceğini ifade eden Steg, ''Başbakanımız, Orta Doğu'daki durumun değerlendirilmesinde sebeplerin ve etkilerin çarpıtılmamasına ve unutulmamasına büyük önem vermektedir'' diye konuştu.

Hamas'tan İsrail'e yönelik füze saldırılarına bir an önce ve sürekli bir şekilde son vermesi çağrısında bulunduğunu kaydeden Steg, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar sırasında sivil kayıpların olmaması için özen gösterdiğine inandığını sözlerine ekledi.

TALİBAN'DAN MÜSLÜMANLARA İSRAİL'E KARŞI BİRLEŞME ÇAĞRISI

Afganistan'daki Taliban militanları, tüm dünyadaki Müslümanlara, "İsrail'e karşı birleşerek savaşın" çağrısında bulundu.

Taliban, internet sitesinde yayımladığı açıklamada, "Tüm İslam ümmetinin umursamazlığını bir tarafa bırakıp ayaklanacağını, cihat başlatacağını ve Filistin, Irak ve Afganistan'daki Müslümanlara yardım edeceğini umuyoruz" denildi.

Öte yandan, Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinde bir grup Afgan, İsrail'in saldırılarını protesto etti.

"YÜZLERCE MASUM FİLİSTİNLİNİN YAŞAMINI YİTİRMESİNE YOL AÇAN ŞİDDET OLAYLARINI KINIYORUZ"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Atina'nın, "Gazze'de yüzlerce masum Filistinlinin yaşamını yitirmesine yol açan şiddet olaylarını kınadığını" söyledi.

Bakoyanni, söz konusu trajik gelişmeler nedeniyle Atina'nın oldukça endişeli olduğunu kaydettiği açıklamasında, "Hamas'ın roketlerinin, yeni bir şiddet zincirini ateşlediğini, İsrail'in bombalama ve hava saldırılarıyla verdiği orantısız yanıtın ise insanların hayatını kaybetmelerinin ve yaralanmalarının yanı sıra bölgedeki ümit ile barış beklentisine de zarar verdiğini" belirtti.

"Uluslararası ekonomik durgunluğun ortasında meydana gelen Orta Doğu'daki parlamanın ne şekilde olursa olsun önlenmesi gerektiğini" ifade eden Bakoyanni, "Uluslararası toplumun çok büyük sorumluluğu olduğunu, hareketsiz kalamayacağını, gerilimin giderilmesi için bir an önce girişimlerde bulunması gerektiğini" kaydetti.

"AB'nin de kendi üzerine düşen rolü üstlenmesi gerektiğini" söyleyen Bakoyanni, "Yunanistan'ın her türlü şiddeti ve terörü her daim kınadığını, bölgeye insani yardım göndermeye de hazır olduğunu" sözlerine ekledi.

Öte yandan başkent Atina'da Gazze'deki saldırıları protesto etmek amacıyla gösteriler yapılmasının planlandığı bildirildi.

Yunan basın yayın organları, akşam üstü yapılması beklenen 3 ayrı gösteride protestocu grupların, İsrail ile ABD'nin Atina Büyükelçilikleri önünde toplanacaklarını kaydetti.

"GAZZE'DE ACİLEN ATEŞKES İLAN EDİLSİN VE ŞİDDETE SON VERİLSİN"

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarındaki büyük can kaybından duyulan derin endişeyi dile getirdi.

Telegraph gazetesinin haberine göre, Miliband, Gazze'de acilen ateşkes ilan edilmesi ve tarafların derhal şiddete son vermeleri çağrısını yineledi.

Kendisinin ve başbakanın Gazze'deki gelişmeleri derin endişeyle takip ettiklerini belirten Miliband, bölgede kötüleşen insani durumun rahatsız edici olduğunu bildirdi.

Barış görüşmelerine bağlı liderlere destek verilmesi gerektiğini ifade eden Miliband, Arap liderlerinin, Filistin halkının çıkarlarının, devam eden anlaşmazlığa değil, İsrail'in yanında geçerli bir devletin yaratılmasına bağlı olduğunu açıkça belirtmeleri gerektiğini bildirdi.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un da, İsrailli muadili Ehud Olmert'i telefonla arayarak, insani yükümlülüklerini yerine getirmelerini istediği kaydedildi.

SUUDİ ARABİSTAN GAZZE'DEKİ YARALILAR İÇİN 2 UÇAK GÖNDERİYOR

Suudi Arabistan, İsrail bombardımanında yaralananların tahliyesi için Gazze Şeridi'ne iki hastane uçak gönderiyor.

Resmi SPA ajansının haberine göre, Suudi Arabistan Kızılhaç teşkilatı temsilcileri ile tıp personelinin bulunduğu iki uçağın Mısır'daki El Ariş Havaalanı'na inmesi bekleniyor.

Haberde, Filistinlilerin tedavi için Suudi Arabistan'a nakledileceği belirtilirken, Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Hamad El Mane de ülkesindeki hastanelerin yaralı Filistinlileri kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi.

İsrail'in cumartesi günü başlayan bombardımanında şimdiye kadar 310 kişi öldü, 1420 kişi yaralandı.

"İSRAİL, SALDIRILARI DERHAL DURDURMALI"


Çin hükümeti Gazze'yi bombalayarak 307 kişinin ölümüne neden olan İsrail'in saldırılarının şoke edici olduğunu, derhal durdurulması gerektiğini bildirdi.

Hükümet yetkilisi Li Keqiang'ın Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde bugün yayınlanan bildirisinde, "Ortadoğu'daki barış süreci sürdürülmelidir ve Gazze'deki gerilimin gerçekçi ölçüler çerçevesinde azaltılması tamamlanmalıdır" ifadeleri yer aldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan Çin, geleneksel olarak Filistin'i desteklese de, geçtiğimiz aylarda İsrail ile de ilişkileri geliştirmek için çaba sarfetmişti.

Pekin hükümeti, İsrail askeri teknolojisinin en büyük müşterilerinden biri haline geldi.

İRAN'DA İSRAİL KARŞITI PROTESTO GÖSTERİSİ

İran'da binlerce kişi, İsrailli Güçler'in (IDF) Gazze'deki operasyonunu protesto etmek amacıyla toplandı. Hükümet yetkilileri, politikacılar ve askeri yetkililerinin de yer aldığı gösteride, "Amerika'ya Ölüm" sloganları atan binlerce kişi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıyı protesto etti.

İsrail'in Cumartesi günü Gazze'ye yaklaşık 30 roket atarak düzenlediği saldırılarda 300 kişi hayatını kaybederken, 140'ı ağır 900 kişi de yaralandı. Dünyanın her yerinden Müslüman veya başka dinlere mensup binlerce kişi protesto gösterileri düzenlerken, İsrail karşıtı sloganlar atan göstericiler İsrail'i Gazze'ye yaptığı operasyondan dolayı kınadı. İsrail'in Cumartesi günü Gazze'ye düzenlediği operasyonun ardından 3 günlük yas ilan eden İran, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden İsrail'i, Gazze'de yaptığı operasyondan ötürü yargılamasını istemişti.

IRAK'TA YÜZLERCE KİŞİ SALDIRIYI PROTESTO ETTİ

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, İsrail'in Gazze'ye hava saldırısı protesto edildi.

Bağdat'ın doğusundaki bir meydanda toplanan, Amerikan karşıtı Mukteda El Sadr yanlısı yaklaşık 1000 kişi, sloganlar atarak İsrail ve Amerikan bayraklarını yaktı.

El Sadr'ın baş yardımcısı İmam Abdül Hadi El Muhammedevi, yaptığı konuşmada, bütün dünyanın, "İsrail'in kanlı tarihini ve Gazze'de işlediği korkunç suçlarını" bildiğini söyledi.

Öte yandan Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin partisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in saldırıları kınandı ve Müslüman ülkelere İsrail'le ilişkilerini kesmeleri, "gizli ve açık görüşmelerini" sona erdirmeleri çağrısında bulunuldu.

LÜBNAN'DA İSRAİL KARŞITI PROTESTO GÖSTERİSİ

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları protesto etmek amacıyla Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan BM binasının önünde toplanan yüzlerce kişi Gazze Şeridi'ndeki saldırıları kınayarak Filistin halkının yanında olduğunu gösterdi. BM binasının etrafına önlem amacıyla çok sayıda asker ve güvenlik gücü yerleştirilirken, göstericiler "Allah Gazze halkına yardım etsin" sloganları attı. Ellerinde siyah bayraklar olan motosikletli kişilerin de katıldığı ve "Arap liderler nerede?" sloganlarının atıldığı gösterilerde protestoculardan biri, "Gazze'de zulüm altında olan halkın yanında olduğumuzu göstermek ve dünya toplumunun akan kanların durdurulmasına katkı sağlaması için buradayız" şeklinde konuştu. Benzer protesto gösterilerinin Lübnan'da bulunan 12 Filistin mülteci kampında yaşayan 367 bin Filistinli mülteci tarafından da düzenlendiği belirtildi. BM Güvenlik Konseyi dün Gazze'deki askeri operasyonların son bulması çağrısında bulunmuştu.

"HAMAS, GAZZE İÇİN ATEŞKES ANLAŞMASI İMZALAMAYA HAZIR"

Senegal Dışişleri Bakanlığı, Hamas lideri Halid Meşal'in, İsrail'in Gazze Şeridi'nde saldırılarını durdurması ve ablukaya son vermesini içeren bir ateşkes anlaşması imzalamaya hazır olduğunu açıkladı.

Senegal Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, İslam Konferansı Teşkilatı'nın dönem başkanı Senegal Devlet Başkanı Abdulaye Wade'nin dün gece Meşal'i telefonla aradığı, görüşmede Hamas liderinin, Wade'nin önerdiği ateşkes anlaşmasıyla ilgili olarak, böyle bir anlaşmayı iki tarafın rızasıyla seçilen bir yerde imzalamaya hazır olduğunu söylediği belirtildi.

Açıklamada, Devlet Başkanının önerisinde, İsrail ile Hamas arasında, Hamas'ın derhal ateşkesi gözetmesi, karşılığında İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukayı kaldırması ve bölgeye saldırılara hemen son vermesini içeren kesin bir ateşkes anlaşmasından söz edildiği kaydedildi.

Senegal Devlet Başkanı Abdulaye Wade ayrıca yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki hava saldırılarını kınayarak, bu saldırıların "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

BM İSTATİSTİKLERİNE GÖRE SALDIRILARDA 51 SİVİL ÖLDÜ


BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumu (UNRWA), İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki hava saldırılarında cumartesi gününden bu yana 51 sivilin öldüğünü açıkladı.

UNRWA sözcüsü Christopher Gunness, bilançonun, kurum yetkililerinin Gazze Şeridi'ndeki hastane ve diğer sağlık merkezlerinden edindiği bilgiler doğrultusunda çıkartıldığını söyledi.

Gunness, sivil ölü sayısının her geçen saat arttığını da belirtti.

Filistinli yetkililere göre, İsrail'in, Hamas'ın kontrolündeki Gazze Şeridi'nde düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 300'ü geçti.