kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kan gölüne dönen Gazze dünya basınında

Giriş Saati : 29.12.2008 11:15
Güncelleme : 29.12.2008 15:21
Yeni Haber
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara ilişkin haber ve yorumlar tüm dünya gazetelerinde geniş yer buldu.

Gazeteler manşetlerinde İsrail'in kara operasyonuyla Gazze'yi işgal etmeye hazırlandığını duyururken, iç sayfalarında kan gölüne dönen Gazze'den izlenimler aktarıyorlar.

Guardian ''İki devletli çözümü öldürmek'' manşetiyle verdiği başyazısında, İsrail'in yabancı gazetecilerin Gazze'ye girişine izin vermediği için ölen sivillerin sayısının bilinmediğine dikkat çekerek, ''Gelen haberlere göre 290 ölü, 700 yaralı var. Bu, Hamas militanlarının son 6 ayda attıkları ve bir İsraillinin ölümüne neden olan roketlere yanıt. Ama denklem hep böyle kuruluyor'' ifadelerine yer veriliyor.

Guardian'a göre, ayrıca, Cumartesi günü sabah saatlerinde, yoksulluğun hüküm sürdüğü bölgenin sokakları tıka basa doluyken saldırmak da, İsrail'in düşmanlarına yönelttiği insan yaşamına değer vermiyorlar tavrının aynısını sergilemek demek.

Saldırının Filistin'de bölünmüş siyasi grupları birleştirmeyeceğine dikkat çeken Guardian, ''Ayrılıklar derinleştikçe, yaşayabilir bir Filistin devleti olasılığı da uzaklaşıyor. İsrail tarzı şok ve dehşet saldırısı, hem İsrailliler hem de Filistinlilerin barış içinde varolabilmek için ihtiyaç duydukları süreci felce uğratmaktan başka bir şey yapmadı'' uyarısında bulunuyor.

Daily Telegraph gazetesi ise başyazısında, "Alelacele bir sonuca varmadan önce, Hamas'ı ateşkesi uzatmayarak İsrail baskınlarını tetiklemekle suçlayan Filistin lideri Mahmud Abbas'a kulak verelim" diyor. Telegraph, Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlığı gelecek ay devralacak olan Barack Obama'ya ise, Hamas-İran ittifakının ılımlı Müslümanlar dahil olmak üzere bütün dünya için tehdit oluşturduğu mesajının duyulmasını sağlaması çağrısında bulunuyor.

Daily Telegraph'a göre, Arap ülkelerinin dinci fanatikleri karşılarına almasını sağlamak, İsrail Filistin meselesini bütün ayrıntılarına odaklanarak çözmeye çalışmaktan da önemli, zira barışın ön koşulu. Independent gazetesinin Orta Doğu konularındaki deneyimli muhabiri Robert Fisk ise, "Liderler yalan söylüyor, siviller ölüyor ve tarihten ders alınmıyor'' başlıklı yazısında büyük devletlerin krize bakışlarını irdeliyor.

Haberde, "Bush yönetiminin tepkisi ve Gordon Brown'ın anmaya değmeyecek pısırıklıktaki uyarısı, Araplar için yıllardır bildikleri bir şeyi yeniden hatırlatıyor. Hasımlarınıza karşı ne kadar mücadele ederseniz edin, Batı her zaman İsrail'in yanında olacaktır. Her zaman olduğu gibi bugün de Gazze'deki kan gölünün sorumlusu yalnızca şiddetten anlayan Araplardır. 1948'den bu yana İsraillilerden bu zırvaları, Arap milliyetçileri ve İslamcılardan da, siyonistlerin ölüm arabası devrilecek, Kudüs özgürleştirilecek yalanlarını dinledik. Tabii Baba Bush'tan oğluna, Clinton'dan Blair ve Brown'a kadar Batılı liderlerden de taraflara itidal çağrıları. Sanki hem Filistinliler hem de İsraillilerin ikisi de F-18 savaş uçakları, topçu bataryaları ve Merkava tanklarına sahip. Hamas'ın el yapımı roketleri 8 yılda yalnızca 20 İsraillinin ölümüne neden oldu. İsrail savaş uçaklarının bir günlük baskının bilançosu 300 ölü" ifadelerine yer veriliyor.

İrlanda Kurtuluş Ordusu'nun aktif olduğu yıllarda yaşananları anımsatan Independent yazarı Robert Fisk, "IRA, Kuzey irlanda'ya havan topu saldırısı düzenlediğinde, polis karakolları ve protestanlara saldırdığında, İngiliz hava kuvvetleri İrlandalılara bir ders vermek için hava saldırısı düzenleyip 300 sivili mi öldürdü? Hayır. Çünkü dünya bunu suçlanacak bir davranış olarak görürdü, biz kendimizi IRA düzeyine düşürmek istemedik" diyor. Fisk yazısının sonunda, güvende yaşamanın İsrail'in hakkı olduğunu, ama yaratılan bu kan gölünün İsrail'in istediği güvenliği getirmeyeceğini vurguluyor.

Fisk ayrıca, "İsrail, 1948'den bu yana hava saldırılarıyla koruyamadı kendini, Lübnan'ı binlerce kez bombaları, 'terörizmi' yok edemedi. İsrail kara saldırısına, Hamas da yeni savaşa hazırlanıyor. Batılı politikacılarımız, korkudan sinmiş halde. Doğu'da bir yerlerde ise, bir mağarada veya bir bodrum katında ya da bir dağın eteklerinde, sarıklı, çok iyi bilinen bir adam gülümsüyor" şeklinde yazıyor.