kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'IMF ve dalgalı kurdan vazgeçemezsiniz'

Kerim KARAKAYA - EKONOMİ
28.12.2008
IMF eski başekonomisti Rogoff "Türkiye, yakaladığı performansla birkaç yıl önce IMF ile yollarını ayırabilirdi ama krizle birlikte her şey değişti" dedi DÖVİZ kuru rejimi tartışmalarını ise zamansız bulan Rogoff'a göre Türkiye'nin dalgalı kurdan vazgeçmesi kesinlikle felaket olur..
Eski IMF Başekonomisti ve Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Kenneth Rogoff, Türkiye'nin krizde yoluna IMF'siz devam edemeyeceğini ve dalgalı kurdan vazgeçemeyeceğini söyledi. "Türkiye birkaç yıl önce yakaladığı performans sayesinde IMF ile yollarını ayırabilirdi ama krizle birlikte her şey değişti" diyen Rogoff, Türkiye'de son günlerde giderek artan döviz kuru rejimi tartışmalarını ise zamansız bulduğunu söyledi. Rogoff'a Türkiye dalgalı döviz kurundan vazgeçerse bir felaket olur. Gelişmekte olan ülkelerin 2009'da çok zorlanacağını öngören Rogoff, Arjantin ve Venezüella'nın borçlarını yeniden yapılandırmak isteyebileceğini ve moratoryum ilan edebileceğini söyledi.

'GÖZÜ KARA BİR GİRİŞİM OLUR'
Eski IMF Başekonomisti ve Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Kenneth Rogoff, Türkiye'nin IMF olmadan yoluna devam edemeyeceğini ve krize karşı çok kırılgan olduğunu söyledi. "Uluslararası kredi musluklarının kuruduğu bir ortamda, Türkiye'nin IMF'nin finansal desteği olmadan ayakta kalmaya çalışması çok gözü kara bir girişim olur" diyen Rogoff, Türkiye'nin birkaç yıl önce yakaladığı IMF'siz yola devam etme şansını kaçırdığını belirtti. Rogoff, "Birkaç yıl önce Türkiye IMF'siz tercihleri düşünebilirdi. Türkiye, uyguladığı reformların sayesinde güçlü bir ekonomik performans yakalamıştı ve özel kredi sektörlerinden güçlü destek alabiliyordu. Ama her şey, herkes için bir anda değişti. Asya ülkeleri bile uluslararası kredilerde kesinti yaşıyor. Modern bankacılık nakde dönüş paniği yaşıyor. Bu kredi karmaşası içersinde Türkiye, IMF ile uzun süreli bir ilişkisi olduğu için şanslı. Dünya üzerinde şu anda yalnızca ABD ve Çin, yabancı kaynağa ihtiyaç duymadan yoluna devam edebilir" dedi.

KUR TARTIŞMASI BAŞKA BAHARA
Türkiye'de son günlerde artan ve son olarak İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince tarafından gündeme getirilen döviz kuru sistemi tartışmalarını da değerlendiren Rogoff'a göre, Türkiye döviz kuru tartışmalarını başka bir bahara ertelemeli. Rogoff "Döviz kuru rejiminde değişiklik için seçilebilecek en kötü zamanlardan birindeyiz. Uluslararası kredi muslukları tamamen kurumuş durumda. Bu dönemde kuru sabitlemeye yönelik her türlü girişim veya ima bir felakete yol açar. Bu tartışma bence başka bir bahara ertelenmeli" dedi.

19 stand-by
Türkiye IMF ile bugüne kadar 19 standby imzalandı. İlk anlaşma, 1961'de ve toplam 38 milyon SDR büyüklüğündeydi.

600 milyar dolar
Rogoff'a göre ABD, emlak piyasasına 600 milyar dolar ile müdahale etmeli.
Haberin fotoğrafları