kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsveç fakirleşti

Giriş Saati : 29.12.2008 09:32
Güncelleme : 29.12.2008 17:37
Yeni Haber
İsveç'te gazetelerin ekonomi sayfalarında ortaya konulan birçok rapor, ülkenin bütün dünyayı etkisi altına alan küresel mali krizde oldukça fakirleştiğini ortaya koydu.

Konuyla ilgili en geniş araştırmalardan birisini yapan ve dünkü sayısında büyük bir dosya halinde yayınlayan DN Gazetesi, ekonomik krizin İsveç kronuna yaptığı baskı nedeniyle İsveçlilerin bir hayli fakirleştirdiğini kaydetti. Gazete ayrıca, kronun euro karşısında yüzde 15 değer kaybettiğini, bu kaybın devam etmesi halinde durumun daha da kritik bir hal alacağını, İsveç'in OECD listesindeki sıralamasından da düşeceğini ekledi.

İsveç İstatistik Araştırmalar Merkezi'nden Hans-Olof Hagen, bunun sadece İsveç kronunun düşüşüyle değil, İsveç'in üretimiyle de alakalı olduğunu söyledi. Dagens Nyheter gazetesine konuşan araştırmacı Hagen, "Düşüşün çok dramatik şekilde olacağını düşünmüyorum, OECD sırasından sadece birkaç sıralık bir düşüş olacağını zannediyorum" dedi. Ekonomist Stefan Lundgren de düşüşün fazla olmayacağı değerlendirmesini yaptı.

Gelirlerinde darboğazlar yaşayan İsveçlilerin için eski yıllarda yılbaşı öncesi kelimenin tam anlamıyla bir alışveriş çılgınlığı yaşanırken, bu yıl piyasaların çok durgun geçtiği ve alış verişlerin vasat seviyede kaldığı görüldü. Hatta Noel sonrası birçok İsveçli, kendilerine gelen hediyeleri internetten satışa çıkardı. Gayrimenkul değerlerinde de bazı yerlerde yarı fiyata kadar düşüşler yaşanıyor.

Volvo ve Saab gibi İsveç'i ayakta tutan büyük firmalardan sürekli olarak işten çıkarma haberleri gelirken, İsveç'teki işsizler ordusuna her geçen gün yenileri ekleniyor. Buna dair haberler İsveçli gazetelerin ekonomi sayfalarını dolduruyor.

CİHAN