kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Müzik severlerin Issız Adam sorununa çözüm

Kaya Genç
20.12.2008
Issız Adam'da Alper'in de söylediği gibi bugün dinlediğimiz MP3 şarkıların kalitesi eski günleri mumla aratıyor... Peki iyi müzik dinlemek için dijitalden vazgeçmek şart mı? Rehberimize bir göz atın..
Plak şart değil
Çağan Irmak'ın Issız Adam filminde yetenekli şef ve müzik meraklısı Alper, kadın karakter Ada'yı 'plakların ses kalitesi bugün yok, Nil Burak'ın sesini plaktan dinlemek gibisi var mı?' diyerek tavlıyor ve hemen ardından da uzanıp öpüyordu. Oysa Alper'in o kadar övdüğü plaklar olmadan da bugün kaliteli müzik dinlemek mümkün. Dört kanallı ve kaliteli 'analog' ses veren plaklar bugün sadık kullanıcıları tarafından dinlenmeye devam etse de, bilgisayarda biraz uğraşarak kaliteli müziğe erişmek de mümkün.

Sıkıştırma kardeşim!
Bilgisayarda, iPod gibi taşınabilir müzik çalarlarda kalitesi yüksek şarkılar dinlemek için ilk önce dinlediğiniz formatın hangisi olduğuna bakmanız lazım. Satın aldığımız müzikler ya sıkıştırılmış ya da sıkıştırılmamış formatta önümüze geliyor. Biz de formatlara baktık, beş üzerinden notlarını verdik...

CD: 5 puan
1982'den beri kullanılan müzik CD'leri, şu anda aslında en yüksek kaliteyi sunan ortamlardan biri. Müzik CD'lerinizi MP3 yapıp atmadan önce kendinize sorun: Gerçekten kaliteli müzik yerine uyduruk bir ses kalitesi istiyor muyum? CD'lerdeki yüksek ses kalitesinin keyfine ya onlardan müzik dinlemeye devam ederek ya da CD'lerinizi yüksek kalitede müzik dosyalarına çevirerek varabilirsiniz.
iTunes kullanıcıları "Apple Lossless" formatına çevirerek CD'lerindeki ses kalitesini koruyabilir. Ama teknik olarak, bir CD hâlâ en iyi ses dosyası standartlarının iki katı daha kaliteli müzik sunuyor.

MP3: 2 puan
İnternetten indirdiğimiz, CD'leri dönüştürdüğümüz MP3 dosyalarında önemli olan 'Bitrate' denilen çözünürlük bilgisi. iPod'unda 128 kbps bir MP3 dosyası dinlerken, hâlâ CD dinleyen babasına hava atan bir genç bilmeli ki, dinlediği müzik babasınınkinden on kat daha kalitesiz.
Enstürmanların sesleri, baslar, müziği müzik yapan her şey onun ufak MP3 dosyalarında kaybolmuş, geriye ses seviyesi düşük bir müzik taklidi kalmış.
Mutlaka yüksek kbps (320 ve üzeri) şarkılar dinleyin, ama iyi müzik isteyenler hiç MP3 dinlememeli. Fakat kabul edelim ki 512 MB'lık bir Zen müzik çalara bir sürü şarkı sığdırmayı ancak MP3 mümkün kılıyor.

Apple Lossless: 4 puan
Müzik sitelerinde de sunulan ama daha çok kendi CD arşivinizi bilgisayara aktarırken tercih etmeniz önerilen Apple'ın Lossless formatı, şarkıları sıkıştırmadan kaydediyor. Böylece şarkılar daha çok yer kaplıyor ama kaliteden ödün vermiyorsunuz.
iTunes programında gelişmiş ayarlar (advanced) bölümünden içe aktarma (importing) bölümüne girin ve MP3 yerine Apple Lossless Encoder'ı seçin. Ses sisteminiz de kalburüstüyse farkı hemen duyacaksınız. Üstelik bu dosyaları iPod'la da dinlemek mümkün.

Windows Medıa Audıo
Lossless: 3 puan
Microsoft'un beş yıl önce çıkardığı bu formatla bir CD'yi bilgisayarınıza geçirirseniz albüm yaklaşık 300 MB yer kaplayacak, ama olsun. Müzik CD'lerine yakın bir kaliteyle müzik dinleyeceksiniz. Windows kullanıcıları şarkılarını Media Player'da bu formatla bilgisayara geçirmeli. Ancak bu formatın Creative Zen, Apple iPod gibi müzik çalarlarla uyumluluğunu kontrol etmenizi öneririz.

Flac: 4 puan
İnternetteki müzik sitelerinde çok yaygın kullanılan FLAC formatı, şarkıları orijinal halleriyle koruyor, Bu dosyaları sonradan başka formatlara da çevirebilir, Fluke gibi aracı programlarla en yüksek kaliteyi sağlayan FLAC dosyalarını iTunes'a aktarabilirsiniz (cubicfruit.com/fluke).