kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin önderliğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılmıştı

'Sağır ve dilsiz bir müze'

AA
09.12.2008
İstanbul Gülhane Parkı'nda altı ay önce açılan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, bir türlü işlevsellik kazanamamış halde..
Altı ay önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, işlevsellik kazanamadı. Müzenin kurulmasına öncülük eden Prof. Dr. Fuat Sezgin, müze binasının onarımını üstlenen firmanın yetersiz olduğunu ve birçok şeyi eksik bıraktığını savunarak, ''Açılalı altı ay oldu ama müzenin Gülhane Parkı'nın içinde olduğunu gösteren bir yazı yok. Işıklandırma hiç iyi değil'' diye konuştu. Müzede yer alan aletlerin tarihlerini, nasıl çalıştıklarını ve ne işe yaradıklarını anlatan 200 kadar levha hazırladığını anlatan Sezgin, ''Müzeye, Almanca, İngilizce, Fransızca, Arapça ve Türkçe olarak hazırladığımız 200 kadar levha gönderdik. Bu levhalar Bilimler Tarihi'nin duvarı olacaktı. Müzeyi gezenler bu levhalarda İslam Bilimler Tarihi'nin evrensel bilimler tarihindeki yerini göreceklerdi. Ancak bu levhalar hâlâ basılmadı ve asılmadı. Bunlar olmadan bu müze sağır ve dilsiz. Bu müzeyi konuşturmak lazım. Levhaları yapmak çok zordu. Kimseyi şikayet etmek istemiyorum ama binanın mimari onarımını üzerine alan mimar, sadece levha değil, müzenin bir çok işini kötü yola soktu, durdurdu, keyfi olarak aksattı. Bunun mesulü, binanın onarımını üzerine alan mimardır,'' görüşünü dile getirdi. Öte yandan müzenin kurulmasının bile önemli bir aşama olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fuat Sezgin, müzeyi gören Türklerin, Arapların hatta Avrupalıların hayran olduğunu ifade ederek, ''Benim istediğim düzeye gelince müzenin insanlar üzerindeki tesiri çok daha kuvvetli olacak'' dedi. Fuat Sezgin müze açıldığında envanterinde 142 eser yer aldığını ancak şimdi ise bu sayının 517'ye çıktığını vurguladı.