kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Batı'ya 'arka bahçe' uyarısı

Giriş Saati : 10.12.2008 14:03
Güncelleme : 10.12.2008 22:55
Yeni Haber
Gürcistan'la Rusya arasında gerçekleşen savaşın ardından askıya alınan Rusya-NATO Konseyi gayrı resmi toplantılarına başlıyor. Gelecek hafta Rusya- NATO temsilcisi Dmitri Rogozin'le NATO Genle Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer bir araya gelecek.

Ria Novosti haber ajansının verdiği bilgiye göre, toplantı 18 Aralık'ta gerçekleşecek. NATO Dışişleri bakanları geçen hafta gerçekleştirdikleri zirvede Rusya ile ilişkilerin gayrı resmi platformda yeniden başlamasını kararlaştırmışlardı. Ukrayna ve Gürcistan'ın Üyelik Aksiyon Planı'na dahil olmalarını erteleyen ittifak, Rusya'yı Tiflis'e karşı aşırı güç kullanmakla suçladı ve ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarının tanınmasını da kınadı.

NATO'nun ortak konseyin çalışmalarını dondurmasına karşılık Rusya da büyük elçiyi geri çağırarak, NATO Moskova ofisi ile yürütülen ortak programları durdurmuştu. Ortak askeri tatbikat programlarını da iptal eden Moskova silah kaçakçılığının kontrolü, uzayda işbirliği ve Afganistan'da yürütülen projelerde işbirliklerini devam ettiriyordu.

Moskova'da yabancı iş adamları ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin eski Sovyetler Birliği ülkelerinde yaptıkları çalışmalardan dolayı uyardı. ABD ve AB ülkelerinin eski Sovyetler Birliği ülkeleri ile yakından ilgilendiklerini ve bunu anlayabildiklerini ifade eden Lavrov, "Batı ülkeleri kendi çıkarlarını bölgede korurken bunu Rusya'nın rağmına yapmamalı. Moskova'nın arka bahçesinde işleri karıştırmamalı." uyarısı yaptı.

Rusya'nın doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemleri ve NATO'nun genişlemesi yönündeki programlara karşı durmaya devam eden Lavrov, yeni ABD yönetimi ile yapıcı ilişkilerin kurulması konusunda ümitli olduklarını, Avrupa'yı da stratejik partner olarak gördüklerini söyledi.

CİHAN