kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ankara'da toplanan Alevilerden 9 talep

ANKARA
07.12.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
Ankara'da toplanan Alevilerden 9 talep
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ile yaptığı görüşmeye davet edilmeyen Alevi örgütleri, Alevi Bektaşi Federasyonu'nun çağrısıyla Ankara'da toplandı. 9 maddelik bildiri yayınlayan Alevilerin talepleri şöyle:
1-ASİMİLASYON çabalarına son verilerek Alevi kültür ve inancı yasal güvenceye kavuşturulmalı.
2-OKUL, işyerleri gibi sosyal ortamlarda ayrımcılığa son verilmeli.
3-MADIMAK Oteli, kültür merkezi değil "Utanç Müzesi" olmalıdır.
4-CEMEVLERİ yasal güvenceye kavuşturulmalı, ibadethanelerin sahip olduğu haklara sahip olmalı.
5-ZORUNLU din dersleri bir insan hakları ihlalidir. AİHM'nin verdiği karar uygulanmalı, zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.
6-ALEVİ köylerine cami yapma uygulamasına son verilmeli. Alevi köylerinin okul, yol, su vb. temel gereksinimleri "Köyünüze cami yapılmasını kabul ederseniz bunları da yaparız" yaklaşımına son verilmeli, idari ve politik malzeme yapılmamalı.
7-HACI Bektaş Dergâhı Alevi Kültür ve İnancı'nın serçeşmesidir. Dergâhımızın yönetimi, bakımı ve Alevi toplumu ile olan inançsal, kültürel ilişkisi, Alevi Bektaşi Federasyonuna bırakılmalı.
8-DİYANET İşleri Başkanlığı kaldırılmalı. Mal varlığı devletin başka kurumlarına, personeli Devlet Personel Başkanlığı'na aktarılmalıdır. Yerine hiçbir dini ve inancı finanse etmeyen görevi sadece din ve inançlar arasında denetimi sağlamak olan "Din ve İnanç İşleri Üst Kurulu' kurulmalı.
9-ANTİDEMOKRATİK 1982 Anayasası kaldırılmalı. Çoğulcu, katılımcı, demokratik, gerçek laikliği esas alan, çok kültürlülüğü ve çok inançlılığı koruyan yeni bir Anayasa yapılmalı.