kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Siyasetin tek gündemi ekonomik kriz olmalı"

Giriş Saati : 22.11.2008 15:49
Güncelleme : 22.11.2008 17:55
Yeni Haber
Anavatan Partisi (ANAVATAN) Genel Başkanı Salih Uzun, ''Yerel seçimlerden sonra genel seçim fırsatı doğarsa bu da Türk siyaseti açısından hayırlara vesile olur diye düşünüyorum'' dedi.

Genel Başkan Uzun, partisince Bursa'nın Mudanya ilçesinde düzenlenen Yerel Seçimler İstişare Toplantısı'ndan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, aralık ayına kadar bir dizi istişare toplantısı yapacaklarını, bu toplantılar sonucunda yerel seçimlerle ilgili kampanyayı başlatacaklarını belirtti.

İlk toplantıyı Mudanya'da yapmalarının iki önemli nedeni olduğunu belirten Uzun, ''Birincisi Mudanya'da görev yapan çok başarılı bir belediye başkanımız var, Erol Demirhisar. İkincisi de burası Kurtuluş Savaşı'nın başarıyla tamamlandığı, barışa ilk adımın atıldığı bir yer'' diye konuştu. Uzun, ilk toplantıya halen görevde olan belediye başkanlarını çağırdıklarını anımsattı.

ANAVATAN'lı belediye başkanlarının 2004'ten beri çok zor şartlar altında, ''iktidar baskısı'' altında görev yaptığını öne süren Uzun, toplantıda belediye başkanlarının görevlerini hangi şartlar yaptıklarını, yerel seçimlerde yaşadıkları sıkıntılarla ilgili tecrübelerini aktaracaklarını bildirdi.

''ANAVATAN yerel seçimlere girecektir ve başarılı olacaktır'' diyen Uzun, partisinin Türkiye'de vatandaşa hizmete yönelik belediyecilik anlayışını başlattığını, 25 yıldır ülke genelinde il, ilçe ve belde olarak ANAVATAN tarafından yönetilmeyen bölgenin yok denilecek kadar az olduğunu söyledi. Bu nedenle ANAVATAN'ın belediyecilik anlamında en tecrübeli parti olduğunu savunan Uzun, şöyle konuştu:

''İnanıyorum ki milletimiz Anavatan Partisi'nin belediyecilik hizmetine hasret kaldı. 2009 yılındaki yerel seçimlerde Türk siyasetine yeni bir rota çizilebilir. Mevcut iktidar partisi yerel seçimlerde ciddi gerileme yaşarsa Türk siyaseti açısından yeni umutlar doğabilir. Yerel seçimlerden sonra genel seçim fırsatı doğarsa bu da Türk siyaseti açısından hayırlara vesile olur diye düşünüyorum. Tabii bunun için siyasi partilere büyük görev düşüyor. Siyasi partilerin kendilerine çeki düzen vermeleri, toplumun karşısına kendilerini, kadrolarını, zihinlerini ve çözüm önerilerini yenileyerek çıkmaları gerekiyor. Türkiye 2009 yılından sonra yeni bir siyaset anlayışıyla karşı karşıya kalabilir.''

KÜRESEL EKONOMİK KRİZ

Salih Uzun, ekonomik krize rağmen günlük siyaset anlayışının devam ettirilmesini Türk halkına hakaret olarak gördüklerini belirtti.

Türkiye'de son 10 ayda 41 bin iş yerinin kapandığını, 2 ayda 200 bin kişinin işsiz kaldığını, çalışanların işsiz kalma korkusu yaşadığını kaydeden Uzun, ''Siyasetin tek gündemi ekonomik kriz ve onun etkileri olmalıdır. Kriz sadece işveren ve çalışanları değil çiftçi kesimini de baskı altına aldı. Birçok çiftçi icra kıskacı altında. 19 milyon kişinin yoksulluk sınırı altında yaşadığı, 4 milyon 900 bin kişinin işsiz olduğu Türkiye'de siyasetin tek gündemi ekonomik kriz olmalı, siyasiler çözüm önerileri üretmeli'' dedi.
Uzun, parti olarak ekonomik krizle ilgili çözüm önerileri olup olmadığına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

''Çözüm önerilerimiz var ama bunlar zaman alır. Öncelikle acil alınması gereken önlemler var. SSK işveren payları 2008 son üç ay ile 2009 ilk 6 ayı hazine tarafından karşılanmalı. Dar gelirlileri tüketime yöneltmek amacıyla asgari ücretin tamamı en azından bir yıl süreyle vergi dışı bırakılmalı. Bu, iç piyasayı rahatlatacaktır. 2009 bütçesi kriz şartlarına göre yeniden ele alınmalı. Kamu harcamaları yeniden gözen geçirilmeli ve özellikle ihracata yönelik kamu harcamaları azaltılmalı. Hükümetin bankacılık sektörünü rahatlatmak amacıyla mevduatların garanti altına alınması uygulamasını destekliyoruz.'' Daha sonra, toplantı, basına kapalı yapıldı.

(AA)