kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

'Fabrika kapatıyoruz ama fırsat çıkarsa satın almalara açığız'

Dün sabah Çırağan Sarayı'nda Philips Dünya Başkan Yardımcıları
Gottfried Dutine, PierreJean Sivignon, yönetim kurulu üyesi
Gerard Ruizendaal ve Philips Türkiye ve Kafkaslar CEO'su Anton Booij'in ile bir araya geldik.
Anton Booij'in çok yeni Türkiyeli olmuş. Mayıs ayından beri İstanbul'da. Ancak çat pat Türkçe kelimeler konuşmaya gayret eden sempatik biri. Philips'in Dünya Başkanı Gerard Kleisterlee de İstanbul'daydı dün. Toplantı öncesi selamlaştık ancak Singapur seyahatine birkaç saat kaldığı için Kleisterlee toplantıya katılmadı.
Hafta sonu Avrupa Yuvarlak Masası toplantısı için İstanbul'a pek çok büyük şirketin CEO'su geldi. Ancak bu toplantı olmasa bile hemen her gün önemli bir şirketin en üst düzey yöneticilerinin yolu Türkiye'ye düşmeye başladığını görüyorum.
Türkiye'de sağlık bakım, aydınlatma ve yeni bir söylem olan
'yaşam tarzı' alanlarında faaliyet gösteren Philips bu yıl Gebze'deki lamba armatürü üreten bir fabrikasını kapatıyor.
Fabrikadaka 100'ün üzerinde işçi çalışıyor. Şimdi global krizi fırsat bilip işçi çıkartmaya başlayan şirketleri mercek altına alırken, kuşkusuz en çok merak ettiğimiz konu, bu fabrikanın kapatılması oluyor.
Çünkü Philips'in tepe yöneticileri bir bir yandan değişen yaşam tarzına uygun yeni iş alanlarını anlatırken, bir yandan da Türkiye'nin 70 milyonun üzerindeki nüfusu ve dinamik yapısıyla nasıl da büyük bir potansiyel pazar olduğunu söyleyip duruyorlar.
Neyse ki en azından Philips'in üst düzeyinden, Türkiye'deki fabrikanın kapatılmasının global krizle bir ilgisi olmadığını duyuyoruz. Hem zaten Anton Booij diyor ki böylesi önemli kararlar bir haftada ya da sabahtan akşama verilmez. Bu bir yıl öncesinden belliydi. Kapatma sebebimiz fabrikanın boyutlarının küçük olması. Dünya artık çok büyük çapta üretimlere kaymış durumda.
Ama tabii Philips yöneticileri üstüne basa basa Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerde büyümeye ve gerekli olduğu takdirde şirket satın almalara gidileceğini söylediler. Bu nedenle de fırsat var mı diye etrafa baktıklarını da vurguladılar.
Philips'in özellikle aydınlatma konusundaki çözümleri, sağlık konusunda geliştirdikleri cihazlarla bir çok sektörde liderliği kimseye kaptırmaya niyeti olmadığını gösteriyor.
Dünki sohbetten anladığım kadarıyla Philips gibi şirketleri global kriz -ki onlar pek de kriz lafını sevmiyorlar- pek etkilemeyecek.
Gottfried Dutine, "Evet dünyada pek çok kriz yaşandı. Şimdi global bir kriz var. Ama krizler gelip geçeçek. Biz krize sağlam bir bilançoyla girdik. Hazırlıklıyız" diyor.