kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bakan Eker:Ayrımcılık istemiyoruz

Giriş Saati : 18.11.2008 14:33
Güncelleme : 18.11.2008 23:43
Yeni Haber
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Avrupa Birliği (AB) ile müzakere sürecinde AB'nin değerlerini medeniyet projesi olarak görmekte olduklarını belirterek, "Müzakere sürecindeki diğer ülkelere uygulanan kriterlerin bize de uygulanmasını istiyoruz. Oyunu kuralına göre oynamak gerek. Ayrımcılık istemiyoruz" diye konuştu.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) ve Avrupa Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (CIAA) işbirliği ile gerçekleştirilen "Gıda Güvenliği ve Etiketlemede Global Yaklaşımlar" konulu konferansta konuşan Eker, Türkiye'nin Avrupa'dan önce etiketleme çalışmalarına başladığını belirtti.

Hedeflerinin insanları sağlıklı gıdayla buluşturmak olduğunu ifade eden Eker, 21. yüzyılda gıdaların sadece tarımsal hammadde olmaktan çıktığını söyledi. Eker, artık gıdalara belirli sağlık fonksiyonlarının yüklendiğini belirterek, 21. yüzyıl insanının sağlıklı bir şekilde yaşaması için tüketicinin bilgilendirilmesi gerektiğinin bildirdi. Eker, şöyle konuştu:

"Dünyada enerji fiyatlarının anormal biçimde artması, küresel ısınmaya bağlı olarak oluşan bölgesel kuraklıklar, artan nüfus, değişen beslenme alışkınlıkları gibi faktörler tarımın daha dikkatli bir gözle incelenmesi gerekliliğini ortaya koydu. Biz bu amaçla çalışıyoruz. Yaptığımız her uygulamanın birinci hedefi kendi ülke insanımızı güvenli, sağlıklı gıdayla buluşturmaktır. Hükümetin eylem planında da bu konuda çok başlılığı giderme konusunda çalışmalar var."

Süt ürünleri ve beyaz etin Avrupa'ya ihracı konusunda Türkiye ile Avrupa arasında bazı sorunlar yaşandığını da söyleyen Eker, bu konuda Türkiye'ye haksızlık yapıldığını kaydetti. Eker, "Türkiye'de beyaz et sanayisi birçok Avrupa ülkesinden daha iyi durumda" dedi.

"KAYIT DIŞI SEKTÖRLE MÜCADELE"

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz da, sektörün ihtiyaçlarına ışık tutacak bu çalışmada, tüketiciyi bilgilendirmenin en büyük hedef olduğunu söyledi. Kopuz, sektör olarak daha hızlı ilerlemek istediklerini belirterek, sektörün önünü açacak tedbirler alınması gerektiğini kaydetti. Kopuz, gelişmenin sağlanabilmesi için kayıt dışı sektörle mücadele edilmesi, kobilerin desteklenmesi ve daha iyi Ar-Ge'lerin kurulması gerektiğinin altını çizdi.

MARTİN'İN DEĞERLENDİRMESİ

CIAA Başkanı Jean Martin de, Türkiye'nin son yıllarda gıda konusunda kat ettiği ilerlemelerin son derece etkili olduğunu söyleyerek, "TGDF ile işbirliği yapmaktan çok mutluyuz" dedi. Martin, Gıda ve İçecek Endüstrisinin Avrupa'nın en büyük endüstrisi olduğunu söyleyerek, gıda güvenliğinin önemini anlattı.

Martin, "Avrupa Gıda Kanunu'nun gereklerine uymak gerekir. AB'ye yeni katılan ülkelerin kurallara uymaması bütün Avrupa'yı etkiler" dedi.

(ANKA)