kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Abdullah Gül

Abdullah Gül: Obama için sorun oluşturur

Bülent AYDEMİR / ANKARA
10.11.2008
Gül, Barack Obama'nın sözde 'Ermeni soykırımını tanıyabileceği' konusundaki sözleri için "Olmamış bir şeyi bize olmuş gibi kabul ettirmek Obama için sorun oluşturur" dedi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Belçika'nın Le Vif/L'Express dergisinin 7-13 Kasım tarihli sayısı için soruları yanıtladı:

* Obama ABD'de Ermeni soykırımının tanınmasına olumlu yaklaşıyor.
Ermeni sorunundan söz edebilirim. Ancak, olmamış bir şeyi bize olmuş olarak kabul ettirmek dürüst bir tutum olmaz, zira bu politikacıların işi değildir. Bu, aksine Barack Obama için sorun oluşturur. Unutmayın ki Ermeniler ve Türkler yüzyıllarca barış içinde birlikte yaşadı. Sadece Birinci Dünya Savaşı'nın özel durumu dışında iki halk arasında sorun yaşanmadı. Gelecek için kin tohumları atılmamalıdır.

* Türkiye gerçekten yeni bir komplo ya da yeni bir darbeden korunabilir mi?
Türkiye'de bu tür varsayımlar olasılık dahilinde değil. Siyasal geçmişimize bakıldığında inişli çıkışlı görüntü mevcut. Ancak bugün, gördüğünüz gibi önemli davaları ciddi iddianamelerle sonuçlandırıyoruz ve savunma da hür olarak söz alabiliyor.

ORHAN PAMUK'A ÖVGÜ
* TCK 301'inci maddenin iptal edilmesi gerekiyordu ancak yapılmadı?
Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü'nü almış bir Türk yazar, doğal olarak bununla övünüyoruz. Aydınlar ve yazarlar eleştirel olmalıdır. Bana kalırsa yaptıkları çok doğal bir şey. Gerçekten de son zamanlarda 301'inci madde gereği birçok dava açıldı. Ancak bu madde değiştirildi. Bundan böyle yazarlar konuştukları için hapse atılmayacak. Türkiye'de istediğinizi söylersiniz.

* Çok dindar mısınız, her gün namaz kılıyor musunuz?
Dini politikadan uzak tutmak gerek. İnançlıyım ve elimden geldiği kadarıyla inancımın gerektirdiklerini yerine getirmeye çalışırım. Bunlar sadece beni ya da ailemi ilgilendiren özel sorular.

* Neden hükümet, üniversitelerde başörtüsü yasağını değiştirmek istedi?
Sadece hükümet istemedi. En az iki muhalefet partisi de destek verdi. Ancak Anayasa Mahkemesi laikliğe karşı olduğuna karar vererek iptal etti. En yüksek adli makamın kararına saygı gösteriyoruz.