kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
ZAFERİ BÖYLE İZLEDİLER... ABD’nin ilk siyahi başkanı seçilen Barack Obama ve eşi Michelle’nin sonuçlar açıklandığı gece televizyon karşısındaki heyecanlı bekleyişi, gözlerindeki ‘Ya kazanamazsak’ korkusu bu fotoğraf karesine yansıdı.

Obama etkisi!

Ercan DEMİRCİ - Mustafa BAYRAK
08.11.2008
ABD'nin ilk siyahi başkanı olan Obama'nın "Evet yapabiliriz" sloganıyla estirdiği değişim rüzgârı dünyayı sardı. İngiltere ırkçılık karşıtlığını, Gürcistan liderliği, Vanlılar ise kardeşliği Obama üzerinden konuşuyor..
"OBAMA'YI İNGİLTERE'YE BAŞBAKAN YAPMAZLARDI"
ABD'nin ilk siyahi başkanı seçilen Obama'nın zaferi İngilizleri de ırk ayrımcılığına karşı duyarlılaştırdı. BBC televizyonun deneyimli programcısı Jeremy Paxman, Newsnight isimli talk şovuna çağırdığı siyahi hiphop şarkıcısı Dizzee Rascal'a "Kendinizi İngiliz olarak hissediyor musunuz?" diye sorunca tepki çekti. Irkçılık karşıtı 'Love Music Hate Racism' sözcüsü "Bu ne biçim soru. Rascal kendini ispata zorlandı. Obama'ya 'Kendini Amerikalı hissediyor musun?' diye sorabilir miyiz" eleştirisinde bulundu. İngiliz Parlamentosu Irk Eşitliği Komisyonu'nun siyahi başkanı Trevor Phillip de "İngiliz siyasetinde ve sisteminde hâlâ ırkçılık var. Obama gibi bir siyahinin İngiltere'ye başbakan olmasını engelerlerdi" dedi.

GÜRCÜLERDEN OBAMA PANKARTLI MUHALEFET
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 2003'teki Gül Devrimi'ni anma törenlerine damgasını "Obama üzerinden muhalefet" vurdu. Rusya ile Kafkas krizindeki siyaseti, muhaliflere sansür uygulamalarıyla eleştirilen Gürcü lider Mikhail Saakaşvili'ye muhalif 10 bin gösterici parlamento binasını kuşattı. Ellerinde ise "Obama seni seviyoruz", "Saakaşvili, Obama'dan örnek al", "Obama gibi lider istiyoruz" yazılı pankartlar vardı. Gösterilere katılan Muhafazakâr Parti lideri Kakha Kukava "Sivil hareketi başlattık. Seçimlere kadar, Saakaşvili istifa edene kadar vazgeçmeyeceğiz" dedi. Muhaliflerin Gürcistan'ı asla kazanamayacağı bir savaşa iterek sivillerin ölümüne yol açmakla suçladığı Saakaşvili ise gözdağı açıklaması yaptı.

'KÖYÜMÜZE GELİRSE 444 KURBAN DAHA KESERİZ'
Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Çavuştepe köyü sakinleri Obama'nın zaferi için önceki gün 44 koyunu kurban edip "Köyümüze gel. Seni çok seviyoruz" pankartlarıyla şov yapınca tüm Türkiye'nin dikkatini üzerine çekti. SABAH, kurban organizasyonun öncüsü Çavuştepeli Abdülkerim Kulaz'la konuştu. Köylerine davet ettikleri Obama'nın Türkiye'ye gelmesi halinde 444 kurban daha keseceklerini söyleyerek "Obama'yı sevmemizin nedeni yoksul bir aileden çıkarak dünyanın bir numaralı adamı haline gelmesi" diye konuştu. Çavuştepelilere Rize Valisi Kasım Esen'den sitem geldi. Esen "Kendi liderlerimizi yetiştiremezsek başka bir ülkenin lideri için kurban keseriz" dedi.
Haberin fotoğrafları