kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Eroinden kurtuldum Hepatit C'ye yakalandım

45 yaşında ve ikinci evliliğimi yapmış bir erkeğim. 80'li yıllarda arkadaş kurbanı olarak eroinle tanıştım. 4 sene kullandım. 1990'da çocuğum olacaktı azmedip bıraktım. Hepatit C virüsü taşıdığım ortaya çıktı. Eşlerime bulaşmamış ama tedavisi yok, düzgün yaşa dediler. Ne yapabilirim? Burak T./ İstanbul

Sizin mektubunuzun önemi, uyuşturucu madde kullanımının başlıca sonuçlarından bir tanesini açıkça gözler önüne sermesinden gelmekte. Uyuşturucu kullananlar ve özellikle bunu damar yolu ile yapanlar AIDS, Hepatit C, Hepatit B gibi viral hastalıklardan birine yakalanma riski ile karşı karşıyadırlar. Çoğunun yaşamı, uyuşturucudan çok, bu bulaşıcı hastalıklar yüzünden tehdit altındadır.

Sinsice ilerler
Hepatit C, HCV denilen mikrop tarafından karaciğerin tutulması ile seyreden bir karaciğer iltihabıdır. Bu mikrobu alanların bir kısmı kendi kendilerine iyileşirler ama önemli bir kısmı vücutlarından virüsü temizleyemezler ve hastalık kronik hale gelir. Kronik yani müzmin Hepatit C uzun yıllar sessizce seyreder. Hastalar ortalama 15 yıl sonra bazı rahatsızlıklar hissedilip de karaciğerleri kontrol edildiğinde Hepatit C taşıdıklarını öğrenirler. Hepatit C daha çok kan yolu ile bulaşır. Bu kişiler ya sizin gibi ortak kullanılan iğneler ile damardan uyuşturucu almışlardır, ya kontrolsüz kan ürünleri verilmiştir ya da yeterli sterilizasyonun yapılmadığı aletlerle cerrahi girişim geçirmişlerdir; yani Hepatit C mikrobu taşıyan birisinin kanı bir şekilde onların kanına bulaşmıştır.

Cinsel ilişki
Bu hastalıkta cinsel ilişki yolu ile bulaşma yok denecek kadar azdır. Sarılmayla, öpmeyle, aynı kaptan yemekle hastalık geçmez. Hepatit C çok ciddi seyredip siroza kadar varan sonuçlara hastayı götürebilir, fakat çoğu kişi için bu geçerli değildir. Kronik Hepatit C'li hastaların ancak yüzde 1-5'i Hepatit C nedeni ile yaşamını yitirmektedir, geri kalanı doktorlarının önerilerini dinledikleri taktirde sağlıklı bir ömür sürmektedir.