kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Mickey Rourke'nin tek istediği 'kuzu tandır' olmuş. Marisa Tomei'ye ise halı hediye edilmiş.

Yıldız yağmurunun maliyeti 500 bin dolar

MEHMET ÇALIŞKAN
23.10.2008
Altın Portakal'a Kevin Spacey, Marisa Tomei ve Adrien Brody gibi Hollywood yıldızlarını getiren TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil, toplam harcamalarının yaklaşık 500 bin dolar olduğunu açıkladı..
Altın Portakal Film Festivali'ne, her yıl olduğu gibi bu yıl da, polemikler damgasını vurdu. En çok tartışılan konulardan biri de, festivale getirilen Hollywood starlarıydı. Kimileri, bu yıldızlar için "Zamanı geçmiş isimler" dedi, kimileri çok para harcandığını savundu. Organizasyonu gerçekleştiren TÜRSAK (Türkiye Sinema ve Audiovisüel Kültür Vakfı) Başkanı Engin Yiğitgil, İstanbul'a döndükten sonra iddialara açıklık getirdi. İşte Yiğitgil'in verdiği cevaplar:

İddia 1
Festival bütçesi 13 milyon YTL'ydi
Keşke o kadar bütçemiz olsa! Bütçemizi kimden, neden saklayalım? Ayrıca para akışı TÜRSAK'ın değil AKSAV'ın (Antalya Kültür ve Sanat Vakfı) kontrolündedir. Biz sadece nerelere para gerektiğini belirtip, harcamaların o yönde yapılmasını talep ediyoruz. Altın Portakal'ın iddia edildiği kadar bütçesi olsaydı özel jetler kiralar, başka yıldızları da getirirdik. Bazı oyuncular, tarifeli uçaklarla yolculuk yapmak istemiyor. Örneğin, Morgan Freeman'ın uçak fobisi var, özel jetle uçunca daha iyi hissettiğini söylüyor ve davetlere katılmak için ilk şartı bu oluyor. Jet kiralayacak paramız olsaydı, onu da getirebilecektik.

İddia 2
Getirilen yıldızların zamanı geçmişti!
Hangisinin zamanı geçmiş? Kevin Spacey, Mickey Rourke, Marisa Tomei, Adrian Brody Oscarlı oyuncular. Oscarlı oyuncunun zamanı geçer mi? 'Yaşlı olduğu için zamanı geçmiş' demek, sadece bize göre bir mantık. Bo Derek deyince, hâlâ genci yaşlısı, herkesin içinde bir sıcaklık oluşmuyor mu? Dany Glover, 'Cehennem Silahı' serilerinde Mel Gibson kadar büyük bir etki bırakmadı mı? Gençlik döneminde de, olgunluk döneminde de, Maximilian Schell'in oyunculuğuna hayran olmayan var mı? Fransız Tcheky Karyo'ya ne demeli? Ödül töreninde bize yaptığı stand-up'la gönüllerde bir kez daha taht kurmadı mı? Bu isimler için 'Zamanı geçmiş' diyenlerin akıllarından zoru vardır.

İddia 3
Hollywood starlarına ücret ödendi

Bu iddia, diğerleri arasında, en akla aykırı olanı. Biz bu oyunculara ne kadar para verirsek tatmin olurlar? Her birinin oturduğu malikaneler 10 milyon dolardan aşağı değil. Ücret ödesek, hepsine en az 500 bin dolar vermemiz gerekirdi; ancak tatmin olurlardı. Toplamda 2.5-3 milyon dolar ederdi. Fakat, bizim o kadar paramız yok. Bu oyuncuların bize masrafı, adam başı 50-60 bin dolar. Yolculuktu, konaklamaydı, yeme- içmeydi, ulaşımdı... O kadar.

İddia 4
Verilen sözler yerine getirilmedi

Gelecek yıl, Sean Penn'ın gelmesini istiyorum. Oyunculuğuna da, yönetmenliğine de hayranım. Bu yıl da arayıp davet ettim. Ama ben aradığımda yeni filmi için sözleşme imzalayalı iki gün olmuştu. Çekimlere ekim ayı başında başladıkları için gelemedi. Sözü var, mutlaka gelecek.

İddia 5
Festival halkla içiçe değildi, oteller uzaktı
Her filmin gösterimine katıldım. Salonlar doluydu. Yine de festivalin halkla yeterince içiçe olmadığı yönündeki eleştirileri ciddiye alıyoruz. Bu yıl, festival konuklarının kaldığı otellerin kentin biraz dışında kaldığını söyleyebilirim. Zaten Menderes Türel'le bu konuda çalışıyoruz. Kent merkezinde bir festival sarayı projemiz var. Tamamlandığında Antalyalılar, festivalle daha içli dışlı olacak.

İddia 6
Ödül alan 'Pazar' Türk filmi sayılmaz!
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kriterleri, Altın Portakal Film Festivali'ninkilerden farklı olabilir. Tüzüğümüzün 5. maddesinin 2. fıkrasında, "Ortak yapım filmlerin yapımcılarından en azından birinin Türk olması gerekir" der. 'Pazar-Bir Ticaret Masalı' filminin ortak yapımcılarından biri Ceyda Tufan Türk'tür. Bu nedenle filmi de, 'Uzun Metrajlı Ulusal Film Yarışması'na katılma hakkına sahip olmuştur.
Haberin fotoğrafları