kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Sağlık çalışanları hastalarını bırakıp yemeğe gitmemeli

Geceleri hastanede tek hemşire nöbet tutuyorum. Bize hasta yemeği verilmiyor. Yemek için hastayı bırakıp gitmem doğru mu? Neslihan K./İstanbul

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 212. maddesine istinaden hazırlanan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği'ne göre; günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan memurlara, görevlerinin diğer yemek saatlerinde de devam etmesi şartıyla, 3 öğüne kadar yemek verilmesi gerekmektedir. Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 89. maddesinde ise şöyle denmektedir: "Hastanelerde, kadrolarında bulunan tüm personel ile yönetmelikler gereği hastanede staj yapan öğrencilere ve hizmet içi eğitime gelen sağlık ve yardımcı sağlık personeline öğle yemeği; bunlardan kurumda yatanlarla, bu yönetmeliğin ilgili maddelerindeki hükümlere göre sürekli olarak kurumda kalanlara ve nöbetçilere, üç öğün yemek ve vardiya uygulanan kurumlarda vardiyaya kalan personele ise çalışma sürelerine isabet eden öğünlerde yemek verilir."

YEMEĞİNİZİ İSTEYİN!

Hastanede, hastalara ve işçilere ücretsiz dağıtılmasına rağmen; memurlar, ücretinin en az yarısını ödeyerek, yemekten yararlanabiliyorlar. Çünkü sözü edilen yönetmeliğinin 4. maddesinde, 'Yemek giderlerinin en fazla yarısının, kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanacağı ve kalan kısmının yemek yiyenlerden alınacağı' hükmü yer alıyor. Oysa, bu doğru değil!

HİZMETE ARA VERİLEMEZ
Nöbet tutan çalışanımızın yemek ihtiyacını karşılamak durumundayız. Hemşiremize ya da hastabakıcımıza, "Yemek saatlerinde restorana ya da kantine gidip, karnınızı doyurun" deme şansımız yok. Çünkü, sağlık hizmetinin kesintisiz verilmesi gerekiyor. Yemek molası vermemiz ve personelimizin işini, hastalarını ya da servisi bırakıp dışarıya yemeğe gitmesine göz yummamız mümkün değil. Böyle bir durumda acilde, ameliyathanede, yoğun bakımda ya da serviste ortaya çıkabilecek komplikasyonları düşünmek bile ürkütücü. "Evinizden sefertasıyla yemek getirin" de diyemezsiniz. Çünkü bu durumda hastane hijyenini koruyamaz; sinek ve böceklerle başa çıkamazsınız. Hizmetin özelliğine bakılarak, sağlık çalışanları sabah 08.00 akşam 17.00 saatleri arasında masa başında mesai yapan ve öğle tatili olan memurlarla aynı kategoriye konmamalıdır.