kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Güzel Sanatlar içinde en güzeli..

"Güzel sanatlar içinde en güzeli, güzel yaşama sanatıdır" demiş düşünür.. İşte size bir güzel yaşama fırsatı gene.. Bu hafta sonu, Lütfi Kırdar Kültür Merkezi Rumeli Salonlarını ziyaret edin ve Contemporary İstanbul 2008'i doya doya gezin..
Ben bu yazıyı size yetiştirebilmek için Çarşamba öğleden sonra hızlı hızlı dolaştım.. 3.5 saat sürdü. Hafta sonunda daha geniş bir zaman içinde, daha keyifli, bu defa iş değil, zevk için bakacağım..
Casa dell'Arte galerisinde Amerikalı ressam Mark Kostabi'nin çarpıcı eserleri var. Birinin önünde uzunca durdum. Kostabi koşarak geldi.. "Favoriniz bu mu" dedi.. "Evet" dedim.. "Neden" dedi.. "Bilmem" dedim.. Resimde bir tarzım yok benim.. Bir ressamım da.. Gezerken sergileri bir resim "Dur" der bana.. Dururum.. Onu anlattım..
Bir gün evvel izlediğim filmde, Ben Kingsley genç sevgilisi Penelope Cruz'a bunu anlattı bir başka şekilde..
"İnsanlar resimleri aldıklarını sanırlar.. Oysa aslında resimler insanları alır" diyerek..
Siz de gidin.. Bu defa resimler kadar bol heykeller de var üstelik.. Gezin, dolaşın.. Bakın bakalım sizi satın alacaklar kaç tane..
Hızlı gezdim ya.. Bu hızlı gezişte aklımda kalanları naklediyorum, kimse alınmasın, gücenmesin. Gözümden kaçanlar olmuştur, anlamadıklarım da.. Contemporary, yani Modern Sanat benim o kadar fazla dalım da değil çünkü..
Şükrü Karakuş .. İspanya'da yaşayan bir ressam.. Dokuz yapıtını yan yana koymuş duvara.. Ama öyle bir kompozisyon çıkmış ki ortaya, ayırıp birini alamazsınız.. Ay, su, gök, yer, rüzgâr, güneş, tohum, yıldız, bitki birbirlerini öyle güzel tamamlıyorlar ki.. (Kur Art).
Mahmut Karatoprak'ı ayırmanız zaten mümkün değil.. Duvardaki tablo, eski tahta kareler üzerindeki çalışmaların yan yana gelmesinden oluşuyor. Deli postekiyi de saymış.. Tam 1070 parça.. Bu nasıl bir emek, nasıl bir göz nuru ve nasıl bir güzelliktir?. (Lebriz.com)
Bedri Baykam .. Burada bambaşka bir Bedri var.. 4D.. Buradaki D, dimension, boyut.. Yepyeni bir teknikle 3 boyutlu resimler yapmış Bedri.. Dördüncü boyut zamana dayanıklı.. Çok çarpıcı çalışmalar. Buradan Monaco'ya gidecekler, sergiye.. Bir "Dünya için CocaCola" çalışması var, müthiş.. "Muhtar Kent (Coke'un Ceosu) geldi ve farkına varmadı" dedi Bedri.. (Piramid)
Mahir Ateş.. İşte yarının resmi.. Mahir Ateş bilgisayar ekranında yapıyor resmini.. Gidin nasıl yapıyor görün, yaptıklarını da.. Sonra bunu size uzun yazacağım. (Ekavart)
Tamer Aydın .. Çok çarpıcı heykeller.. (Terakki Sanat).
Pekin Oyunları'nda ödül alan Füge Demirok'un heykelleri de öyle.. (Lebriz.com)
Ahmet Güneştekin'in "Güneşin İzinde bir Mit" yapıtları bakılmaya hem de nasıl değer.. (AHK)
Seçkin Pirim gene muhteşem heykeller yapmış, cam esaslı.. Enfes.. Harika.. (C.A.M)
Mustafa Özbakır'ın Björk koleksiyonu da "Dur" diyenlerden.. (Görüntü Sanat).
Balkan Naci İslimyeli .. Eski resimlere yeni yorumlar.. Nasıl güncel hicivler, eleştiriler koymuş üstad eski resimlere.. Mutlak, ama mutlak görmek gerek, anlatılmaz.. (Mine Sanat)
Serdar Tekebaşoğlu'nun porselen heykelleri, Can Göknil'in nasıl güzel "Ay Çekimi" serisi.. (Selvin)
Füsun Ürkün'ün dünya şirini güzellemeleri.. (Teku)
Ve eski dostlar.. Ölümsüz Semiha Berksoy.. Burhan Doğançay.. Haluk Özden..
Ve de.. Ve de.. 3.5 saat sora ayakta duramaz haldeyken son durağım, alt kat, en dipte, merdiven yanında Emire Konuk .. Bir ayna panoda sonsuz yaşantılar.. Yani ayna böyle mi kullanılır, aynayla böyle mi mucizeler yaratılır?.. Olmaz böyle şey.. Niye olmaz?.. Gidin galeriye, galerinin içindeki aynalı odaya girin de görün.. (Baraz Güncel).
Tam çıkarken, daha doğrusu yere düşerken fuar direktörü Dr. Emin Mahir Balcıoğlu'nun kolumdan yakalayıp götürdüğü Azad var.. İranlı sanatçı Faridah Lashai'nin kaçırıp getirdiği, resim video ortak, ama enfes, ama düşündürücü çalışması.. Allahtan 10 dakika oturup izledim. Müthiş.. Müthiş.. O da ayrı yazılacak tabii, haftaya.