kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Sorularla HPV

09.10.2008
* HPV virüsü nedir?
HPV (Human Papilloma Virus) cinsel ilişki ile geçen bir virüstür. Rahim ağzı kanseri ve kanser öncesi değişikliklerin yüzde 80'ine bu virüs neden olur. Son yıllarda önemi daha iyi anlaşılan virüsün Amerika'da yapılan bazı çalışmalarda, kadınların yüzde 60-70'inde mevcut olduğu görüldü. Son yıllardaki en büyük önemi rahim ağzı, vajina ve vulva kanserinde etken olmasının keşfedilmesiyle ortaya çıktı. İnsan bağışıklık sistemi bu tür enfeksiyonları bir ya da iki yıl içinde temizliyor ancak daha dirençli HPV türleri rahim ağzı kanseri veya genital bölgede başka kanserlere yol açabiliyor.

* HPV virüsü nasıl bulaşır?
Cinsel olarak aktif kadınların yüzde 50'den fazlasında HPV'nin bir ya da daha çok tipine ait enfeksiyon görülüyor. Bu enfeksiyonların çoğu klinik belirti vermez. Bulaşma şekli, çoğu zaman cinsel ya da çok yakın tensel temas olabilir. Ayrıca, gebelik, AIDS, kortizon tedavisi gibi kişinin bağışıklık sisteminin çok iyi çalışmadığı durumlarda hastalık hızlI olarak seyredebilir.

* HPV virüsü tehlikeli mi?
Dünyada kadınlar arasında kanserden kaynaklanan ölümlerin ikinci en yaygın nedeni olan rahim ağzı kanseri, her yıl yaklaşık yarım milyon teşhis ve 250 bin ölümle sonuçlanıyor. HPV'nin bir tipi genital siğillerle kendini gösteriyor. Amerika'da, her yıl yaklaşık 15 bin kadın, rahim ağzı kanserine yakalanırken, altı bini ölüyor. Gelişmekte olan ülkeler de bu oranlar çok daha fazla.

* HPV virüsü taşıyan her kadın aşı mı olmalı?
Aşının HPV ile temas öncesi uygulanması öneriliyor. Yapılan çalışmalarda aşının içinde bulunan 4 HPV tipinden herhangi birine maruz kalmış kişilerde aşılama sonrası aşının içinde bulunan diğer tiplere karşı koruma sağlıyor.