kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

'Kriz fırsatçıları Türkiye'yi yakından izlemeye başladı'

23.09.2008
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Durbakayım, G.Amerika ve Rusya'da ödeme güçlüğündeki müteahhitlerin projelerini akbaba fonların aldığını belirterek, "Türkiye'de benzer tehlike var" dedi..
Finansal türbulans ikinci haftasına girdi. ABD'nin hazırladığı 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin derde derman olup olmayacağı tartışmaları bir süre daha devam edecek görünüyor. Her ne olursa olsun krizin ABD'de açtığı yaraların tüm ülkeleri sarsacağı da bir gerçek. Üstelik henüz netleşmese de finansal krizin reel sektöre yansıma da kaçınılmaz. İlk etkiler otomotiv ve inşaat da görülmeye başladı bile. Ancak her kriz kendi fırsatını da yaratır.

Kriz fırsat da yaratıyor
Krizi fırsat görenlerden biri de Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım. Aynı zamanda İnder (İnşaatçılar Derneği) Başkan Vekili olan Durbakayım, global çapta kopan mali fırtınanın gayrimenkul sektöründe bir çok fırsat yaratacağına inanıyor. Nazmi Bey'e göre asıl tehlike fırtınadan ağır hasar görenlerin tepesindeki akbabalar ve ortaya çıkan yeni vergi düzenlemeleri.

Felaket tellallığına gerek yok
Felaket tellallığı yapan ekonomistlerin aksine birçok uluslararası ajanstan geçen değerlendirmeler de konut sektörüne yatırım yapmak için önemli bir fırsatın doğduğunun altının çizildi. Türkiye'de mevcut projelerin kelepir fiyatlardan mali yapısı güçlü firmalara kaptırılmaması gerektiğinin altını çizen Durbakayım ilginç bir değerlendirmede bulunuyor. "Uluslararası piyasalarda Vulture Funds yani akbaba fonları olarak bilinen bazı fonlara dikkat edilmeli. Durgunluğun uzun sürdüğü dönemlerde projeye başlamış ancak mali kriz içine giren projeleri yakından takip ettiklerini çok iyi biliyoruz. Yakın geçmişte güney Amerika ve Rusya'da kendini gösteren bu fonlar, Türkiye'de de bazı müteahhittlerin ödeme güçlüğü içine düşmesini bekliyor. Böylece sahip oldukları güçlü sermaye ile söz konusu zordaki firmaların başlayan veya bitmiş projelerini maliyetine veya biraz daha düşük fiyata almayı planlıyorlar."