kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Akbaba Fonları durgunluk kokusu aldı

23.09.2008
Dünyadaki ekonomik krizin etkisi ve gayrimenkul piyasasında yaşanmakta olan durgunluk nedeniyle 'akbaba fonları'nın gözü Türkiye'ye çevrildi. Bu fonlar bankalarla ve emlak şirketleriyle görüşüyor..
Dünyada yaşanmakta olan finansal kriz ve Türkiye gayrimenkul piyasasında bir süredir devam eden durgunluğun önümüzdeki dönemde de süreceği öngörüsü bir süredir Türkiye'yi takip eden bazı yatırımcıları harekete geçirdi. Yurtdışında 'akbaba fonlar' olarak bilinen 'batıklara' talip kuruluşlar yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmek için fırsat kollamaya başladı. Gayrimenkul sektöründe yaşanmakta olan genel durgunluk bazı müteahhittlerin ödeme güçlüğü içine düşmelerine de neden oluyor. Birçok emlak uzmanı ise 2009 yılında da bu durgunluğun ve piyasadaki daralmanın devam edeceğini öngörüyor. Buradaki Bunların başında da Japonya ve Uzakdoğu merkezli fonlar var. Sektörün önde gelen bir gayrimenkul şirketinin verdiği bilgilere göre bu fonlar bankalarla ve emlak şirketleriyle görüşüyorlar Peki bu fonlar ne yapıyor?

Yüzde 30-35 ucuza alıyorlar
Bankalar, verdikleri konut kredilerinin geri ödemesi yapılmayınca yasal süreci işleterek, eve ipotek koyuyor. Ancak bu durum bankaların hoşuna gitmiyor. Banka, yeni döneme bilançosunda hareketsiz gayrimenkuller bulunan bir emlak ofisi olarak devam etmek zorunda kalıyor. Ayrıca bankaların ellerindeki batık kredilere karşılık olarak belli bir oranda karşılık tutmaları gerekiyor. Bankaların ellerindeki evleri nakte çevirebilmeleri için ya bir pazarlama şirketi kurmaları ya da bu konuda uzman olan yabancı fonlara satmaları gerek. Yurtdışında 'Akbaba fonlar'da olarak bilinen bu kurumlar genellikle bankaların elindeki batıklara, iflasın eşiğine gelen şirketlere ya da takipteki alacaklara talip oluyorlar. Ve bu varlıkları çok ucuza, genellikle de değerinin yüzde 30 - 35 altına satın alıyorlar.

1 trilyon dolardan büyük
Daha sonra bu varlıkları çok daha yüksek fiyatlara ellerinden çıkararak kediyor. Gayrimenkulde uzmanlaşmış fonlar bulunuyor. Bu konuda oluşturulmuş uluslararası bir borsa ve endeks bile var. Birçok hedge fonu aslında iflas etmeye yakın şirketleri satın alıyor ve bu şirketleri yürür hale getirdikten sonra iyi bir fiyata tekrar satıyor. Özellikle ABD'de bu konuda çalışan birçok fon var. 2005 yılı itibarıyla bu fonların elindeki varlık miktarı 800 milyar doların üzerinde. Şu anda ise bu rakamın 1 trilyon doların çok üzerine çıktığı tahmin ediliyor.
Haberin fotoğrafları