kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Seçim ve gazeteler

ABD'de seçimler ekonomik krizin gölgesinde hızla yaklaşırken, krizden sert darbe yemiş olan basının durumu hiç de kıskanılacak gibi değil.
Hele, New York Times veya Washington Post gibi "referans" gazetesi iseniz, vay halinize.
Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain yardımcı adaylığına Alaska Valisi Sarah Palin'i seçeliberi bu iki gazete üzerindeki baskılar iyice katlandı.
ABD'de bağımsız basının esas önemi, başkanlık seçimlerinde adayların hal ve gidişatını, geçmişindeki -varsa- kirli çamaşırları ne kadar keskin mercek altına aldığıyla doğru orantılıdır.
Ülke tarihinin belki en kritik seçiminde, yarışan tarafları sorgulayan gazeteler bugüne kadar yaşamadıkları bir "denetleme" dalgasıyla yüz yüze geldiler.
Neyse ki her iki gazetenin de okur temsilcileri var. Gazeteler sorgulama ve eleştiri işini yürütmeye çabalarken, ombudsmanlar da habire okurlara hesap verme işi içinde adeta debeleniyor.
Post'un ombudsmanı Debbie Howell, Cumhuriyetçi okurlardan öyle bunalmış ki (çünkü onlar gazetenin Obama'ya "satıldığını" düşünüyorlar), oturup tek tek her bir haber ve fotoğraf kime ait olarak çıkmış saymış, metinleri ölçüp biçmiş.
Sonuç: Evet, gazete Obama'yı "bir nebze" kayırıyor!
Obama aday olalıberi tam 163 kez, McCain ise 131 kez baş sayfada haber olmuş. Fotoğrafta da Obama 260-220 galip durumda. Ama baş sayfa fotoğrafları neredeyse eşit: MacCain 18, Obama 17 kez görünmüş.
New York Times ise Sarah Palin yüzünden ateş hattında. Ombudsman Clark Hoyt, siyaset sahnesine fırtına gibi dalan muhafazakâr Palin'in ailevi işlerine "burun sokulmasından" hazzetmeyen okurlara karşı gazeteyi savundu açıkça.
"Elbette Palin'in aile fertleri de mercek altına alınacak, çünkü McCain yeni görevi için Palin'in anneliğini vasıf olarak gösterdi" diyordu Bill Keller, NYT editörü, Hoyt'un sorusuna karşı.
Hoyt önemli bir noktaya daha parmak basıyor yazısının sonunda: McCain'in kimsenin tanımadığı bir kişiyi aday göstermesiyle elbette basının "kimdir bu?" diye gaza basmasının doğal olduğunu, ilerde belki başkan olacak bir hanımın ancak iyi bir habercilikle topluma tanıtılabileceğini söylüyor.
Yine de, iki gazetenin işi her zamankinden, her seçimden daha zor.